U2egipt

Ova serija seminara je namjenjena prije svega astrolozima koji prakticiraju zapadnu astrologiju i kojima ove tehnike mogu značajno unaprediti astrološku analizu. Istovremeno to je i tečaj za ljude koji se tek počinju baviti astrologijom buduću da obrađujemo sve osnovne elemente natalne karte i njene analize.

U ovim seminarima o helenističkoj astrologiji možete naučiti kompletan sustav helenističke astrologije i kako ga primjeniti u analizi natalne karte. Čitava zapadna astrologija zapravo se temelji na helenističkim tehnikama, osim što se niz drevnih tehnika zapravo izgubio i zaboravio u povijesnim prijenosima. S druge strane i sačuvane tehnike su izgubile interpretativne tehnike, tj. način korištenja i tumačenja tih tehnika, tako da su kasnijim generacijama izgledale manjkave i prošle su proces transformacije, ne nužno i uvijek na bolje. Zbog toga nam uvidi iz helenističke astrologije daju novu perspektivu na astrološke tehnike, ali i cijeli niz novih tehnika, posebno zaboravljene metode prognoza.

Fokus nije samo na drevne tehnike već na kvalitetnu analizu natalne karte odnosno čovjekova života. U tom smislu ne izbacujem iz primjene suvremene tehnike već ih samo nadopunjujem jer većina suvremenih tehnika ionako ima svoje porijeklo u helenističkim tehnikama.

Osobno sam imao priliku biti dio procesa rekonstrukcije helenističke astrologije od samih njegovih početaka u 90-im godinama XX st, dakle već skoro 30 godina. Većina tih drevnih tekstova nikad nije preveden na suvremene jezike sve do pojave Projecta Hindsighta koji je započeo sa prevođenjem i rekonstrukcijom izvorne helenističke tradicije, što je rezultiralo sa sve većim interesom za drevne tehnike. Osobno sam imao prilike četiri godine živjeti i raditi u SAD-u sa Robertom Schmidtom iz Projecta Hindsight, tako da sam veoma blisko upoznat sa svim procesima i fazama tog procesa, kao i najnovijim otkrićima. Nešto više o Hindsightu možete pročitati u jednom od mojih blogova: Project Hindsight i helenistička astrologija

 

U prvom seminaru na novi način obrađujemo osnovne astroloških pojmove poput planeta, znakova vladarstava i kuća. Vidjeti ćemo kako postoje značajnije razlike u tumačenju i korištenju osnovnih elemenata karte, te da je helenistička astrologija daleko bogatija po pitanju osnovnih tehnika.

U ovom seminaru ćemo pokušati objasniti strukturu helenističke analize karte sa naglaskom na tzv. opće signifikatore i njihovu ulogu u općoj analizi ljudskog života. Uvest ćemo i rijeđe korištene tehnike Čestice udesa ("točke fortune") i čestice daimona ("točke duha"), te se detaljnije pozabaviti njihovom primjenom.

Jedno od osnovnih pitanja astrologije jest kada i kako primjenjivati pojedine astrološke tehnike. Suvremena astrologija pretežno usvaja "simbolički" pristup u kojem se uspoređuju značenja prije svega po (simboličkoj) sličnosti. Pitanje je možemo li kvalitativno razlikovati informacije koje dobivamo iz pojedinih tehnika, a samim time razlikovati informacije koje dobivamo o nečijem životu.

Možda najdrastičnija razlika helenističke astrologije u odnosu na suvremenu astrologiju su upravo metode prognoza. U seminaru ćemo objasniti pojam razdoblja i vladara razdoblja (kronokratora), te načiniti pregled raznih metoda iz helenističkog doba koje nemaju analogiju u suvremnoj astrologiji. Detaljnije ćemo obraditi tehniku "zodijačkog otpuštanja".

Metoda profekcija jest metoda pomicanja znaka za godinu. Veoma jednostavna tehnika skriva ogromno bogatstvo za analizu karte u vremenu. No ključni elementi analize pomoću ove tehnike su su izgubili kroz stoljeća, a samim time se pomalo gubila i funkcionalnost ove tehnike. Zato čemo ovdje objasniti te zaboravljene principe tumačenja i korištenja profekcija. Naročito je efektna u kombinaciji sa tranzitima jer nam daje mogućnost procjene važnosti pojedinih tranzita.

I helenistička astrologija, kao i suvremena astrologija, ima čitav spektar tehnika. Da li je to pitanje preferencije pojedinih astrologa i škola astrologije, ili postoji izvjesna logika ili hijerarhija u korištenju raznih tehnika? Drugim riječima, u ovom seminaru ćemo se pozabaviti pitanjem kada koristiti određenu tehniku, te koje tehnike možemo kombinirati u sklop tehnika koje imaju hijerarhiju.

Zodijak je nešto što u astrologiji uzimamo zdravo za gotovo. Pa ipak sve u vezi znakova zodijaka je prekriveno velom misterije. Zašto 12 znakova? Odakle imena znakova? Zašto povezujemo znakove s elementima? Kako su dodjeljena vladarstva? Odakle egzaltacije? To su samo neka od pitanja koja ćemo pokušati odgovoriti na sasvim novi način uronivši u same drevne početke astrologije.

U ovom seminaru ćemo se pozabaviti pojmom Fortune (gr. tuche) ili Udesa, pa čak i sudbine. Helenističko doba poznaje daleko suptilnije razlikovanje mnogih pojmova koje danas prevodimo sa usud ili sudbina, pa ćemo pokušati vidjeti u čemu se razlikuju ti pojmovi. S time je pak povezan i pojam nužnosti koji se danas shvaća bitno drugačije nego u klasično doba. Svi ti grčki pojmovi tuche, daimon, heimarmene, moira, anangke vode nas u svijet usuda na ponešto drugačiji način od uobičajenog.