U2egipt

U ovom seminaru ćemo se pozabaviti pojmom Fortune (gr. tuche) ili Udesa, pa čak i sudbine. Helenističko doba poznaje daleko suptilnije razlikovanje mnogih pojmova koje danas prevodimo sa usud ili sudbina, pa ćemo pokušati vidjeti u čemu se razlikuju ti pojmovi. S time je pak povezan i pojam nužnosti koji se danas shvaća bitno drugačije nego u klasično doba. Svi ti grčki pojmovi tuche, daimon, heimarmene, moira, anangke vode nas u svijet usuda na ponešto drugačiji način od uobičajenog.

 

Uvod je to u konkretni astrološki čimbenik koji koristi ime Fortune: Čestica Udesa (poznatija kao "točka fortune" ili "točka sreće") i čestica Daimona (ili duha). Pokazati ćemo kako ju koristiti i analizirati u natalnoj karti kao lunarni ascendent, pa čak je i koristiti u vremenskim tehnikama prognoze. Korištenje čestice udesa za generiranje dodatnog sustava kuća tj mjesta. Mjesecu se također pripisuje značenje "udesa" ili "fortune", pa neke mjesečeve tehnike analize imaju sličnu poveznicu.

U seminaru ćemo spomenuti i druge lunarne tehnike poput:

Mjesečevih čvorova, prilaženja Mjeseca, mjesec izvan granica, dan i noć u analizi karte, prenatalne lunacije i pomrčine, mjesečeve i planetarne faze tj. pojavnosti, i dr. Sve su to tehnike bazirane na Mjesecu i Suncu.