U2egipt

sy23w40Zadnji dio teksta o pomrčina sa opisom primjena i kratkom ilustracijom korištenja sarosovih serija sunčevih pomrčina.

 

Primjena sunčevih pomrčina u analizi horoskopa

Kao što sam spomenu pomrčine nisu pretjerano česte u svakodnevnoj upotrebi kod suvremenog astrologa, vjerojatno zbog ponešto nepredvidivih učinaka, ali možda i zbog ponešto kompliciranijeg korištenja. Uobičajena primjena pomrčina sastoji se u promatranju da li stupnjevi pomrčina padaju na neki planet ili osjetljivu točku u natalnoj karti. Pri tome treba koristiti veoma male orbise ne više od 1-2 stupnja.

Također možemo gledati parove kuća u koje padaju pomrčine jer su teme tih kuća aktivne i po nekoliko godina – nekoliko uzastopnih pomrčina padati će naizmjenično u ista dva suprotna znaka odnosno kuće. No taj pristup možemo koristiti i na drugi način – naprosto gledamo tranzite čvorova, jer pomrčine su uvijek u blizini čvorova pa su područja čvorova svojevrsna naglašena područja.

Pitanje je da li su pomrčine zaista neko "mračno" iskustvo? Mislim da ne nužno. Jedan od starih naziva za čvorove je spona ili veza, a lunacije općenito se nazivaju suzugos (engl. syzygy) ili spoj. Tako da je i sama lunacija "spoj" ili mjesto gdje se na posebni način spajaju ili povezuju Sunce i Mjesec, možda u smislu manifestacije određene energije tj. manifestacije planetarnih kombinacija u trenutku lunacije tj. pomrčine.

Još jedna pomalo neistražena metoda bila bi vidjeti sunčevu pomrčinu prije rođenja, budući da se za djelovanja te pomrčine netko rodio, pa bi ona trebala snažnije utjecati na osobu. Ovo je tek nešto čime bi se trebali pozabaviti, pa ćemo to ostaviti za neku drugu prigodu.

Korištenje Sarosovih Serija

No ako želimo biti još detaljniji, onda ćemo za svaku sunčevu pomrčinu pogledati njene karakteristike koje proizlaze iz horoskopa njene serije. Vidjeti ćemo kako su neke serije pomrčina "žešće" a neke su "blaže", pa ćemo uzeti to u obzir pri analizi tekuće pomrčine. Ako je serija blaga ili ugodna, recimo s aspektima Venere, Merkura ili Jupitera, onda bez obzira gdje ona pada u nečijem horoskopu možemo reći kako će imati i takve učinke. Tekući tranziti (koje zapravo vidimo u karti tekuće pomrčine) samo će modificirati ili naglasiti kvalitete osnovne serije. Ako još i sama tekuća pomrčina ima takve blaže aspekte možemo biti sigurni da neće biti nekih loših stvari, čak naprotiv. Naravno da sve to treba promatrati u kontekstu tranzita, progresija i ostalih metoda vremenske analize jer mislim da su pomrčine samo jedan od utjecaja koji može dati ton određenom razdoblju od 6 mjeseci, ili eventualno 1 godine.

Dakle kada gledamo pomrčine trebalo bi prvo pogledati kojoj seriji pripada što će nam dati osnovnu kvalitetu pomrčine.
Zatim pogledamo znak i kuću u koju pada tekuća pomrčina u nečijoj natalnoj karti. To su područja u kojima se kvalitete serije mogu manifestirati.

Zatim pogledamo i stupanj tekuće pomrčine i gledamo da li aspektira neki natalni planet ili ugao (ili neku drugu osjetljivu točku u horoskopu). Obično koristimo što manji orbis jer bi nam u protivnom gotovo svaka pomrčina nešto aspektirala. Aspektirani planet je obično fokus manifestacije pomrčina i iz njegove analize možemo zaključiti na koji će način pomrčina djelovati.

 

Postavlja se pitanje kada ili koliko dugo pomrčine djeluju? Uobičajeni pristup je da pomrčina djeluje idućih 6 mjeseci do slijedeće pomrčine. Osobno mislim kako djeluje i nešto ranije, barem mjesec dana, možda i dva, ranije. To nas približava drugom pristup koji kaže da pomrčine djeluju 3 mjeseca prije i poslije, tj. da sama pomrčina pada na sredinu razdoblja. No moramo biti svijesni da tu nema oštre granice. Rekli smo da je svaka pomrčina pripadnica različitih serija pa se njihovi utjecaji preklapaju. Čini mi se kako eklipse djeluju i dulje od 6 mjeseci, čak i godinu dana, samo što nakon 6 mjeseci nova pomrčina postaje dominantnija od prethodne. Na taj način treba pogledati obje serije koje padaju u neku godinu. Kao što rekoh primjetio sam kako se njen utjecaj formira mjesec do dva prije pomrčine, i intenzivno djeluje nekih 4-5 mjeseci nakon same pomrčine, kada se već počinje osjećati utjecaj slijedeće pomrčine. Ako su slijedne pomrčine slične gotovo je teško vidjeti granicu, tek kod jako različitih serija možemo pratiti taj proces.

Primjer

Pogledajmo naprimjer horoskop Ernesta Hemingwaya (21.7.1899., 08:00 (+6), Oak Park, IL, 41N53, 87W47) koji je, osim svojim književnim djelima, poznat po svom burnom i avanturističkom životu.

5.1.1954 imamo pomrčinu na 14° Jarca u opoziciji na njegovu Veneru koja aktivira 5/11 kuću. Ta pomrčina pripada seriji 10N za koju opis glasi:

Naglasak je na komunikaciji ili druženju, ali postoji osjećaj iscrpljenosti i nedostatka energije. Čak i Venera i Mars nekako rasplinjuju energije u smjeru pretjerivanja i iluzija (Ju,Ne). Stvari izgledaju kao prenapuhani balon koji samo što se nije raspuknuo. Pretjerana samouvjerenost, ali i prikrivene teške slutnje. U osobnom smislu moguće su strastveni i ekstravagantni odnosi, ali bez trajnosti i stvarnih temelja.

Hemingway je već u godinama (55 g.) i prošao je II svjetski rat, sa nizom ozljeda i bolesti, te si pokušava obnoviti životnu strast putovanjem u Afriku na safari i slične aktivnosti koje su ga oduvijek radovale. Os 5/11 kuće su povezani sa zabavom i avanturama, a Venera je kod njega u 11. kući i vlada 9. (putovanja) i 2. (osobne vrijednosti). Osim toga, pomrčina je u opoziciji s natalnim Mjesecom, pa možemo reći kako pomrčina aktivira oba planeta. Na tom putu u Africi doživljava niz nezgoda: doživljava pad aviona, a zatim se i drugi avion kojim ga žele prevesti u bolnicu također sruši! Usprkos nizu ozljeda on se tvrdoglavo odbija vratiti i odlazi na dogovoreni safari gdje ga još zadesi požar u stepi pa zadobije i niz opeklina. Sav opseg i ozbiljnost ozljeda otkrio se tek kada su se kasnije vratili u Evropu. Opis serije dobro opisuje njegovu situaciju: teret godina kojeg osjeća, gubitak snage, pretjerana samouvjerenost kako on i dalje može biti avanturist, a zapravo ga muče slutnje, nesigurnosti i sumnje...

Šest mjeseci kasnije pomrčina je na 8° Raka u opoziciji na Mjesec (na 8° Jarca) i također blizu Venere. Serija je 10S, a opis serije je:

Ovo izgleda kao ozbiljan raspad sistema – kao da je balon iz prethodne serije konačno eksplodirao. Loše i teške vijesti. Situacija je teška i zahtjeva brze i radikalne mjere koje se teško provode. No stvari izlaze na vidjelo, pa se na neki perverzni način se osjeća olakšanje. Više nema skrivanja, frustracija i briga, već stvari treba počistiti za sobom i vidjeti što se može učiniti.

Vratio se iz Afrike i zna da je pretrpio niz veoma ozbiljnih ozljeda, pa je uglavnom u bolnicama ili vezan za krevet. Vjerojatno je i kod njega prisutna svijest o težini njegovog stanja i mora se suočiti s ozbiljnošću situacije. Mediji se pripremaju za njegovu smrt. On sam vjerojatno osjeća i kako više ne može voditi život kao do sada, a njegov osjećaj osobnih vrijednosti je prilično narušen.

Nisu sve serije ovako negativne, no ovdje su se poklopile 2 nezgodne serije zaredom, koje su donijele i teške posljedice.

Hemingway je umro 2.7.1961. izvršivši samoubojstvo svojom sačmaricom. Aktivna pomrčina pada u Lava u 12. kuću u blizinu njegovog Merkura (koji vlada 1. i 10.), a serija je 18N čiji opis glasi:

Ova serija djeluje dosta stresno. Prisutno je mnogo nervoze koja je često prigušena u frustracije. Sve je nekako na rubu eksplozije. Trošenje mnogo energije koja se teško i sporo realizira u konkretne stvari. Prisutne su i strasti koje mogu dovesti do čudnih odluka. Stvari mogu biti na rubu nasilja, agresije čak u fizičkom smislu. Također su moguće nezgode, ozljede ili bolesti jer je nekako naglasak serije na tjelesnost.

Ponovo jedna od neugodnijih serija pomrčina koja vjerojatno dobro opisuje njegovo stanje i završetak – neke frustracije, stres, problemi sa zdravljem, osjećaj nemoći, koji čovjeka od akcije i avanture dovodi do ruba i "čudnih odluka". Naravno da ne bismo predviđali ovakve drastične događaje samo na osnovu pomrčina. U karti pomrčine (što su ujedno i tranziti) vidimo kako je Uran u konjunkciji na natalni Merkur (vladar 1. i 10.), vidimo i Pluton na Ascendentu – sve to daje težinu i kritičnost tom razdoblju. Zanimljivo, ova se dva tranzita savršeno uklapaju u opis serije pomrčine, te pojačavaju tj. naglašavaju njena svojstva. Odnosno, možemo reći kako su ti spori tranziti sastavni dio tekuće sunčeve pomrčine, te pojačavaju kvalitete natalne sarosove serije 18N.

 

Kao što rekoh ovo su malo ekstremnije serije, ali postoje i druge serije koje mogu biti veoma ugodne. No fascinantno je kako svojstva serije odlično opisuju stanja ili procese u pozadini. Naravno ovi opisi pomrčina vrijede za svakoga, no u pojedinim horoskopima padaju na različita mjesta i u različite aspekte na natalnu kartu, pa su učinci ipak različiti. Osim toga svaki horoskop ima drugačije okruženje u progresijama, lukovima i sl. No čak i kada općenito pogledate opise nekoliko uzastopnih serija vidjeti ćete kako daju dosta dobar opis astroloških procesa u pozadini. Naprimjer, pogledajte opise serija koje zahvaćaju prošlu godinu, redom su to serije 13N, 13S, 14N i ova tekuća 14S – sasvim dobri opisi atmosfere u pozadini. Naravno za još specifičnija tumačenja treba usporediti sa natalom zemlje ili osobe...

U zaključku bih rekao kako detaljnije istraživanja utjecaja pomrčina tek slijede. Zlatko Majlinger iz Rijeke ih istražuje u kontekstu gravitacijskih fizikalnih utjecaja. Nova područja istraživanja su se pojavila s razvojem Astrokartografije koja nam omogućava da odredimo zemljopisna područja na koja će pomrčina djelovati. O tome ovdje nisam previše govorio i ostaviti ću to možda za neki drugi članak.
Neobična je i distribucija pomrčina po serijama: od njih 38 po sedam ih je u Blizancima i Raku, a po 6 u Biku i Lavu; 4 i 3 imaju Djevica i Vaga. Dakle velika većina serija ima MM na potezu od Bika do Lava odnosno Vage. Škorpion, Strijelac i Jarac nemaju ni jednu seriju; Vodenjak i Ovan samo jednu, a Ribe 3. Dakle sve serije se dešavaju u znakovima Bika do Vage. Neobično...?

Jedno vrijeme je bila popularna metoda gledanja prenatalnih pomrčine, odnosno pomrčine najbliže rođenju (prije ili poslije). Osobno to mi nije djelovalo posebno korisno sve dok nisam počeo promatrati te pomrčine u kontekstu sarosovih serija.

No praktični astrolozi su ponekad lijeni i ne vole previše komplicirane analize - čak i ovaj dodatak sa svojstvima sarosovih serija mnogima će biti previše. Srećom neki astrološki programi (poput Solar Firea) imaju odlični dodatak pomoću kojeg se mogu pretraživati pomrčine i pojednostavljuju rad s pomrčinama. Stoga, preporučam svakome da kada idući put gleda neku sunčevu pomrčinu neka ipak baci pogled na seriju kojoj pomrčina pripada. Zato u dodatku dajem kratke opise svih 38 serija kako bih olakšao primjenu. Oni koji žele više mogu si izraditi karte svake serije i još detaljnije proanalizirati horoskop serije. Uvjeravam vas da ćete otkriti jedan veoma zanimljiv i koristan astrološki svijet.