U2egipt

syB01Ušli smo u sezonu polugodišnjeg ciklusa pomrčina i teško se oteti dojmu da se nešto kuha. Napetosti rastu, a kriza nas udara na svakom koraku. Centralna sunčeva pomrčina (Mlad Mjesec) pada 10.5. na 19°31 Škorpiona, a ovaj puta je okružena s dvije djelomične mjesečeve pomrčine (dva Puna Mjeseca). Prva je već prošla 25.4. na 5° Bika-Škorpiona, a druga je 25.5. na 4° Blizanca-Strijelca.

 

Tekuća sunčeva pomrčina pripada Sarosovoj seriji 15S i sama serija ima Mlad Mjesec na 25° Blizanaca. Već sam ranije spominjao tu seriju pomrčina čiji kratki opis glasi:

EclSS15SMM je na 24Bl38 u trigonu su Jupiterom i u konjunkciji s Uranom. Ovo djeluje kao otpuštanje napetosti i prisutnost sretnih obrata. Budući da su Ju i Ur na poluzbroja Plutona i Čvora, sreća je povezana možda i s osjećajem gubitka ili velike preobrazbe, ali više u kolektivnom ili grupnom smislu. Serija nosi transformaciju osjećaja pripadnosti i identiteta, ali i raščišćavanje stvari, otvaranje, optimizam i velike planove koji se polako počinju realizirati (Ma=Ju/Sa=Sa/Ur). Osobno može donijeti nagle i neobične, ali ugodne veze (Ve=Ur/Čv).

Ova je serija izgleda dosta važna za Hrvatsku kad god bi se pojavila (vjerojatno zato što pada oko AC-a Hrvatske) i treba imati na umu kako ona djeluje barem pola godine, tako da ne mora nužno donijeti nešto samo ovih dana. Sjetimo se kako se bliži ulazak Hrvatske u EU što jest veliki preokret, i mislim da će bez obzira na nepopularnost EU ovo ljeto ipak donijeti nešto otpuštanja napetosti, pa čak i nešto optimizma. Dakle, za očekivati je obrate i otvaranja koji ne izgledaju toliko loše kako nam se sada možda čini.

No sama pomrčina na 19° Bika pada na natalnog Plutona u karti Hrvatske koji je u kvadratu na stelijum Marsa, Venere (i malo dalje Jupitera) tako da to možda objašnjava rast napetosti ovih dana. Bliže se i izbori i vidimo kako je za mnoge političare (i stranke) ovo biti ili ne biti, bez obzira što se radi o lokalnim izborima. Već svjedočimo nevjerojatno glupim i sirovim (plutonovskim) ispadima (npr Bandić sa kupovinom atomskog skloništa, Kerum sa svojim provalama, plakati u Sisku...) koji naznačuju da se neće birati sredstva. Sindikati se također bude, za 1. maj je veliki skup, a najavljuju se i veliki štrajkovi – Mlad Mjesec sarosove serije pada na AC i Mjesec Hrvatske (narod...), a tranzitni Jupiter ide preko DC u opoziciji s Mjesecom.

Pomrčina Sunca 10.5.2013I nemojmo zaboraviti stalno aktualni kvadrat Urana i Plutona koji uskoro radi svoj četvrti kvadrat: Pluton u Jarcu se približio natalnom Uranu Hrvatske (doduše sad ide unatrag pa će kasnije doći do Urana), a Uran uskoro radi prvi kvadrat na svoj natalni položaj. Još jedna naznaka obrata u vrijednostima, te sukoba slobode i individualizma sa kontrolom i moćnicima. Ima dosta stvari u 3. kući (5 planeta u trećoj kući u karti sunčeve pomrčine), pa je možda za očekivati u idućim mjesecima i neko buđenje naprimjer učitelja (obrazovanje)... Najavljeni štrajkovi...? Ili možda opet problemi sa susjedima? Sve u svemu možda se ipak dese neke ozbiljnije promjene ili neki zaokret – ili će, kako neki govore, nestati mita o Evropskoj uniji pa ćemo se više baviti stvarnim problemima, što je samo po sebi zaokret. Na to upućuje i veliki trigon (Neptun u Ribama, Saturn u Škorpionu) koji se formira prema Suncu Hrvatske na 4. stupnju Raka, a onda na ljeto i Jupiter ulazi u znak Raka – to bi trebalo donijeti nešto stabilnosti. Valjda će biti dobra turistička sezona, pa će svi biti dobre volje :-) Usprkos frustracijama kao da se pojavljuje neka nada, no u međuvremenu će biti još puno iznenađenja i preokreta.

 

Milanoviću pomrčina pada na njegovu opoziciju Mjeseca i Neptuna, a Mjesec vlada 10. kućom, što ne izgleda predobro u smislu podrške javnosti i njegovog posla (premijera). No možda je dobro što nema planeta u kardinalnim znakovima pa ga Uran i Pluton ne lupaju. No Saturn će u vrijeme izbora ponovo preći preko njegovog Sunca i Venere što su ogromni pritisci, a vidjeli smo kako loše Milanović reagira pod pritiscima. Još mu i progresivno Sunce (i Solarni Luk) ulazi u kvadrat sa Saturnom. Za nadati se kako je nešto naučio ove zime... Ako je ovo vrijeme rođenja točno onda ima i Solarni luk AC-a na Marsa što objašnjava njegovu neopisivu nervozu, nepromišljenost i razne provale kojih je bilo podosta zadnjih mjeseci. Taj luk počinje izlaziti iz orbisa u narednim mjesecima, a formira se luk Venera-Jupiter na Sunce što bi značilo ipak nešto dobrih vijesti, kako za njega, tako i za nas.

Pomrčina Mjeseca 25.5.2013

Zanimljivo je da lokalni izbori padaju oko pomrčinu Mjeseca 25.5. koja je na 4° Blizanaca-Strijelca u egzaktnom kvadratu s Neptunom. Biti će puno konfuzija, muljanja, laži, ali i razočarenja. Pitanje je tko će biti razočaran. Već se vidi kako mnogi neće prezati ni pred čime, i neće birati sredstva... A Neptunom je sve moguće, i ništa nije čudno... U stvari izbori su 19.5., a drugi krug 2.6. pa pomrčina zahvaća razdoblje između, i tu će vjerojatno biti kaos, kalkulacije, čudne koalicije, nakon što se vidi raspored snaga po lokalnim jedinicama, a prije drugog kruga za gradonačelnike. No ipak, Merkur, Venera i Jupiter su na AC-u pomrčine (još su svi oni i na Ac-Dc osi karte Hrvatske) pokazuje i nešto pozitivno u svemu tome.

U svakom slučaj puno će stvari isplivati na površinu ovaj mjesec i biti će zanimljivo promatrati što će se dešavati. Možda je najbolje ne uzimati stvari previše k srcu – uživajte koliko možete u ljepšim danima i nemojte se uzrujavati zbog politike. Sve te polarizacije ne vode dobru. Ali izađite na skupove da se vidi da smo i mi tu...