U2egipt

syB10Ovih dana smo mogli čak i u medijima čuti o obljetnici smrt Buddya Hollya koji je poginuo 3.2.1959., dakle prije 55 godina. No nisam nigdje primijetio da je netko spomenuo kako je točno 20 godina kasnije (dakle prije 35 godina) na isti datum umro i Sid Vicious član legendarnih Sex Pistolsa. Nespojivo...?!

 

Ovih dana završavam za "Merkur" drugi dio velikog teksta o poznatim rokerima koji su rano preminuli, drugim riječima bavim se astrološkim indikatorima smrti i fatalnosti, pa sam pisao i o Buddy Hollyu, ali i Sidu Viciousu. B. Holly je poginuo u avionskoj nesreći sa još jednom mladom nadom rock'n'rolla Ritchie Valensom, te J. P. Richardsonom. Danas se govori o tom danu kao "danu kada je umrla muzika" po poznatoj pjesmi D. McLeana o tom događaju, jer su tri veoma mlade nade rocka naprasno završile karijeru. Holly je imao 22 godine.

No kao što rekoh, manje se spominje Sid Vicious, jedan od članova Sex Pistolsa koji su veoma snažno utjecali na razvoj rocka, bez obzira što su veoma kratko postojali. Punk je možda i posljednja velika revolucija u rock muzici. Sid je umro istog datuma, ali 20 godina kasnije, dakle 3.2.1979., također sa (nepune) 22 godine. Naravno, jedan divlji i buntovnički punker je možda manje privlačan medijima jer vjerojatno nije baš neki uzor kojeg bi establishment želio promovirati.

Buddy Holly

Buddy Holly je jedna od ranih legendi rocknrolla kojeg uz Elvis Presleya smatraju zaslužnim da je ovu glazbu učinio privlačnom i bijeloj publici u SAD-u. No on sam je također i jedan od prvih koji je redovno svirao u crnačkim klubovima u tadašnjoj segregiranoj Americi. Njegovi hitovi poput "That'll be the day", "Oh boy" ili "Peggy Sue" su klasici rocka. Osim toga njegov zaštitni znak su i debele "štreberske" naočale pa je nekako približio rock i klincima koji nisu naočiti i sexy poput Elvis Presleya.

Buddy HollyBuddy Holly je rođen 7.9.1936. u 15:30, u Lubbocu, Teksasu (33Sj35,101Za51). Rođen je sa Suncem u Djevici, Mjesecom u Blizancima i Ascendentom u Jarcu. No vladar Ascendenta, Saturn, u velikom je križu sa Suncem i Neptunom, Mjesecom, te Jupiterom (i to u padajućim kućama). Veliki križ redovno daje živote s velikim usponima i padovima i veoma često sa neobičnim smrtima, što ni ovdje nije iznimka. S druge strane vidimo Mars u 8., što bi upućivalo na mogućnost nesreće, no samo to ne bi uzeli kao indikator smrti. No vladar 8. kuće, Sunce, je u 9. kući i dio je velikog križa (smrt na putovanju); tu je i opozicija Sunca od Saturna u 3 kući (putovanja). A i vladar 3. kuće je u 12. u kvadratu na oba. Još je i zanimljiva 8. kuća od lunarnog Ascendenta (Čestice udesa ili Fortune) u kojoj je Uran što još dodatno opisuje mogućnost avionske nesreće. Također i jedna od Točaka fatalnosti pada u 8. kuću veoma blizu Marsu, a i prenatalna pomrčina pada na os Ac-Dc. Sve to nam govori o mogućnosti nezgode ili nasilne smrti. Mogli bi reći i kako Mars u 8. kući, vlada 4. kućom koja govori i o posthumnoj slavi. A tu je i Pluton na poluzbroju Sunca i Mjeseca: fatalna događanja, ali i fatalne ljubavi (veza s Nancy Spungen).

S druge strane vidimo Merkura i Veneru u 10. znaku/kući skupa sa Fortunom (Česticom udesa). Pri tome je Venera u domicilu (dakle vladarica Fortune u znaku Fortune ) i još k tome neaspektirana, pa time jako naglašena, dok je Merkur vladar i Sunca i Mjeseca također u znaku Fortune i 10. znaku/kući od AC-a. To su iznimno snažni indikatori eminentnosti i osobe koja je samosvjesna i ambiciozna sa prilično jasnim ciljevima.

Ukratko podosta od njegove sudbine u ovom slučaju možemo naslutiti i iz natalne karte. Neću ulaziti u ostale detalje analize, no vi možete naći još niz zanimljivih detalja ...

Sid Vicious

Sid Vicious bio je pripadnik grupe Sex Pistols koju se smatra pokretačem punk pokreta, možda i posljednje velike revolucije u rock muzici koja je bitno usmjerila smjer muzike i muzičke interese, a također nosi u sebi revolucionarni i nadasve gnjevni i buntovnički duh.

Sid Vicious nije bio od početka član Pistolsa, ali je od rana prijateljevao sa vođom banda John Lydonom (aka Johnny Rotten), čak su zajedno živjeli po skvotovima, a i svuda je išao sa bandom na svirke kao i na probe. Tako da kada je Glen Matlock napustio band u veljači 1977. Lydon je doveo Sida u band što je bilo i logično jer je poznavao njihovu muziku i ponašanje. Sid jedva da je znao svirati bas, ali u toj vrsti muzike to i nije presudno – Sid je imao stav i ponašanje gotovo ikone punk pokreta. Malcom McLaren, njihov menađer i čovjek koji je u mnogo čemu zaslužan za nastanak punka svojim marketinškim idejama, rekao je: "ako je Johnny Rotten glas punka, Sid Vicous je stav (ponašanje) punka".

U veljači 1977. ulazi u Sex Pistolse i prve svirke ima u travnju. Tu negdje upoznaje i Nancy Spunger s kojom će biti do kraja u burnom odnosu. Navodno ga je ona navukla na heroin, a ona sama je veoma divlje stvorenje: bivša prostitutka, striptizeta, dijagnosticirani šizofreničar. Kada Lydon (koji ima nadimak "pokvareni Johnny") za nju kaže da je zla i samoubilačka, onda se zaista treba zabrinuti. Mnogi su smatrali da je upravo njen utjecaj bio presudan za Sida da često ide "preko svih granica".

Sex Pistolsi su te godine objavili svoj jedini album, a na turneji u SAD-u tijekom siječnja 1978. su se raspali. Cijela ta turneja je bila pravi kaos, gdje je Sid bio potpuno van kontrole - provocirao sve i tukao sa svima, od publike do osiguranja, čak si je tražeći heroin po gradu urezao (da, urezao...) u prsa natpis "give me a fix"... Poznat je "koncert raspada" u San Francisku gdje su odsvirali "No Fun" Iggy Popa i koju je Lydon završio sa: "This is no fun. No fun. This is no fun—at all. No fun.". I otišao s pozornice. I iz banda.

Sid i Nancy nakon toga odlaze u New York i pokušavaju nastaviti život i karijeru gdje Sid svira sa raznim muzičarima iz raznih punk bandova uglavnom u klubu Max's Kansas City.

I onda... 12.10.1978. Sid se nadrogiran probudio nakon tuluma i našao Nancy Spunger na balkonu mrtvu sa nožem u trbuhu... Ni danas nije sasvim jasno što se desilo. Po nekima on ju je ubo onako nadrogiran (ionako su se stalno svađali i tukli, što je za njih bio način života). Po nekima je diler došao tijekom noći i ubo Nancy... Pokrenut je postupak protiv Sida, no bio je na slobodi. 22.10 je pokušao samoubojstvo i završio u bolnici. Tek kada je 9.12. dana izazvao nekakvu tučnjavu stavili su ga na 2 mjeseca u zatvor "Rikers Island". To je prošao i proces detoksikacije od droga...

2. veljače 1979. je položena jamčevina i Sid izlazi iz zatvora i to večer imaju tulum povodom izlaska. Iako je čist od ovisnosti, tijekom večeri se uspio predozirati, no uspijevaju ga vratiti. Navodno je oko 3 ujutro legao u krevet. Što se poslije dešavalo nije sasvim jasno, no kasno ujutro 3.2. je nađen mrtav zbog predoziranja. Imao je nepunih 22 godine.

Cijela priča je naravno romantizirana, čak je snimljen i film "Sid and Nancy". Istraga je nakon Sidove smrti prekinuta tako da se nikad nije pouzdano saznalo što se desilo. Kasnije je Sidova majka, koja je bila na tom tulumu, izjavila prije smrti da mu je ona dala smrtonosnu dozu, tobože da ne ide kroz pakao suđenja za smrt Nancy S. Tko zna?

 

Sid ViciousHoroskop djeluje gotovo iznenađujuće na prvi pogled. Sunce (s Merkurom i Venerom) u Biku u 7. kući. Mjesec u Vagi u 12. Ovo ne djeluje kao neka divlja i nasilna osoba. Ascendent jest u Škorpionu, ali Mars kao vladar Ac-a je u Raku. Iako Rak djeluje kao miran i povučen znak, Mars u Raku može imati velike provale bijesa i drugih emocija, te biti veoma nepredvidiv u svojim raspoloženjima, a često i agresivan. Pogotovo što i Mjesec (u 12.) prima kvadrat od Marsa, koji je još "izvan granica" (deklinacija veća od 23). Ovo bi moglo ukazivati na veoma emotivnu i povremeno burnu emotivnost i ponašanje, te ogromnu dozu eskapizma. Ovo zadnje je pojačano Neptunom na Ascedentu, pa to objašnjava i droge, ali i ogromnu nepredvidivost naročito otkad je ušao Sex Pistolse i prohodao s Nancy. Neptun je također i na poluzbroju Sunca i Mjeseca, pa time postaje gotovo najistaknutiji planet u karti i dobro opisuje njegova lutanja. Mjesec u 12. pojačava taj eskapizam i emocije koje su van kontrole, tim više što je u zračnom znaku pa se pojačava unutarnji konflikt voda-zrak. Osim toga i Čestica udesa je u Ribama, pa to još naglašava sve te Neptunovske manifestacije (muzika, droge, eskapizam...).

No čovjek bi očekivao naglašenijeg Urana ili Plutona pored spomenutog Neptuna. Jest, oba su u 10. kući/znaku, ali gotovo i nemaju aspekata na osobne planete. Pluton ima kvadrat s Venerom što možda oslikava tu burnu, divlju i fatalnu vezu s Nancy. No imajte na umu da je Venera vladarica i Sunca i Mjeseca, a nalazi se u svom domicilu u 7. kući kojom i vlada, Pluton je s druge strane suvremeni vladar Ascendenta. Zato ovaj usamljeni kvadrat (koji je još i gotovo egzaktan, 1 st orb) postaje veoma važan u horoskopu sa svim svojim plutonovskim obilježjima: opsesije, nasilje, brutalnost provokacije, tamna strana, smrt...

Uran pak ima jedino generacijski kvadrat s Neptunom tako da bi ga gotovo mogli proglasiti neaspektiranim, što bi se definitivno uklapalo u priču ekscentrika, buntovnika koji ipak i bitno mijenja svijet svoje generacije (sviđalo se to nama ili ne). Taj Uran je i u kvadratu na AC i Neptuna, a i nalazi se u 10. znaku/kući, pa vidimo da je ipak istaknutiji no što na prvi pogled izgleda. No istovremeno nije povezan s osobnim planetima pa stvara ozbiljne probleme (u kombinaciji s Neptunom), jer nije integriran na razini osobnosti (s osobnim planetima) i utoliko je možda i van kontrole.

Možda najneobičniji je njegov Saturn: usamljen, neaspektiran, izdvojen na donjoj hemisferi i kao da vodi sve planete. I još je na poluzbroju Sunca i Mjeseca! Čovjek bi očekivao da će ovaj Saturn podosta stabilizirati utjecaj transcendentalnih planeta, no nemam dojam da je bilo tako. Doduše Saturn se uz Marsa oduvijek nazivao destruktivnim planetom što se često zaboravlja, pa kao da Saturn predvodi svojom (auto)destrukcijom. S druge strane, možemo samo nagađati ne bi li vremenom upravo taj Saturn donio ravnotežu u Sidov život, nešto što će ga držati "na zemlji". Umro je sa 22 godine i tko zna na koji bi se razvijala njegova osobnost.

Još jedan kuriozitet u vezi pomrčina. Sid je rođen za sezone pomrčina, dakle prenatalna lunacija je ujedno i pomrčina (kod njega lunarna), na 9 Bika, na osi Ac-Dc. A solarna pomrčina je bila 5 dana nakon rođenja (na 22 Škorp.). Nešto slično smo vidjeli naprimjer kod Elvis Presleya i John Lennona naprimjer. Izgleda da slučajevi prenatalne lunacije koja je ujedno i pomrčina otvaraju vrata za veoma snažne manifestacije sudbine te kao da utjecaj pomrčina u životu postaje važniji. A vidjeti ćemo da su obje smrti nastupile vrlo blizu datuma pomrčina...

 

Vidimo kako ove dvije obljetnice povezuju potpuno različite osobnosti. Možda nam čak Buddy Holly izgleda kao "fini" dečko iz današnje perspektive, iako zapravo u ono doba svirati rocknroll je prilično hrabar, pa i buntovnički čin. S druge strane Sid je potpuna krajnjost u smislu destrukcije i bunta kao i cijeli rani punk pokret. I sticajem okolnosti (ili udesa) njihove smrti ih nekako povezuju...

Toliko za sada. Rekoh, detaljnije o njihovim životima i astrološkim indikatorima, kako glavnih događaja u životu, tako i smrti, možete čitati u dolazećem Merkuru (a onda jednog dana i tu na webu)...