U2egipt

Premda uvijek naglašavam kako moj interes u astrologiji nije mundana astrologija niti kolektivno, već pojedinac, s vremena na vrijeme moram baciti pogled i na opće tranzite. Pogotovo u kontekstu svih tekućih (političkih) događanja ne mogu se oteti dojmu kako su stvari na rubu raspada. Što se događa...?

 

Taman kada smo pomislili kako je završilo najgore sa dugotrajnom serijom kvadrata Urana i Plutona vidimo zapravo kako su ta dva planeta zapravo samo rasklimali stvari i čekaju sada druge tranzite da možda dovrše stvari. Iako treba imati na umu kako i taj kvadrat Urana i Plutona još uvijek djeluju iz pozadine jer su još na manje od desetak stupnjeva jedan od drugog.

Od sporijih tranzita trenutno je aktualan kvadrat Saturna i Neptuna koji je svoj prvi egzaktni kvadrat napravio krajem prošlog ljeta, upravo kako je krenuo intenzivniji val izbjeglica. I to jest prikladna slika izbjeglištva, patnji, odricanja. Saturn i Neptun donose i razočarenja, tugu, odricanja, ali je također donose i pasivnost, rezignaciju, slabost ili gubitak energije i slične stvari. Također Saturn Neptun kombinacije daju i religiozni fanatizam kojeg viđamo ne samo kod Islama već i kod nas u obliku direktnog ili indirektnog uplitanja crkve mnoge razine društvenog (pa i političkog) života. No on je i sukob ideologija ili svjetonazora koji je itekako prisutan kod nas, ali i šire. Taj kvadrat je aktivan od kraja prošlog ljeta, a ovih dana radi svoj drugi egzaktni kvadrat (sa retrogradnim Saturnom), da bi u rujnu načinio treći i posljednji egzaktni kvadrat. Pa sada kako kome pada u natalnu kartu...

Ako pogledamo proteklo razdoblje zaista je čudno vrijeme: izbori krajem godine su donijeli nevjerojatni cirkus u našu politiku (a i u susjedstvo) - taman kad pomisliš da ne može gore vidimo da još nismo dotakli dno. Ideološke podjele su se zaoštrile a rastakanje struktura je doseglo prilično opasnu razinu...

Sunčeva pomrčina 9.3.2016.Protekla pomrčina (9.3.2016) na 18 Riba pripada Sarosovoj seriji 18S te ima slične kvalitete tekućem tranzitnom kvadratu Saturna i Neptuna:

MM je na 3Dj29, na poluzbroju Me/Sa. Mars kvadrat Venera, trigon Jupiter. Sa=Pl/Čv=Ju/Pl; Čv=MM/Ne=Ve/Sa. Ova serija donosi ozbiljna razmišljanja i analizu problema, te donošenje ozbiljnih i teških odluka. Izgleda da te odluke idu u smjeru raskida sa starim situacijama i početak stvaranja ozbiljnih planova za budućnost. U osobnom smislu naznačava prekide i napuštanja (možda i putovanja), iako nosi i trunku strasti ili energičnosti – vjerojatno kao želja da pobjegnemo od depresivnih i teških okolnosti. Ova serija daje pokušaje sređivanja i konsolidacije koji nisu pretjerano ugodni jer nose dosta tuge, razočarenja i žaljenja, no nazire se nešto optimizma.

Ovaj opis potvrđuje i sama tekuća pomrčina (9.3.) koja ima kvadrat lunacije(tj.Sunca/Mjeseca) na Saturna, te opoziciju na Jupitera, a i sam Neptun je blizu lunacije. Sada je već očita priča o razočarenjima situacijom (politikom), iako se gdje gdje pokazuje mrvica nade (malo poboljšanje ekonomskih pokazatelja). No i slijedeća pomrčina u rujnu (1.9., Saros 19N) također ima snažan štih Neptuna i Saturna: Lunacija na 9 Djevice je opet u egzaktnoj opoziciji na Neptuna i u kvadratu sa Saturnom, s tim da je sada u konjunkciji sa Saturnom još i Mars...

Srećom ovi tranziti i pomrčine ne padaju na neke važnije planete u Horoskopu Hrvatske, no ako pogledamo progresivni Mjesec u horoskopu Hrvatske vidimo kako on već neko vrijeme ide kroz dvanaesti znak/kuću i to u Škorpionu, pa ne čudi silna količina spletki, zakulisnih radnji i odricanja za narod. Saturn je također prolazio 12. kućom i sada je u Strijelcu, ali još uvijek u 12-oj dinamičkoj kući. Svi smo nekako iscrpljeni onim što se događa. Mars je retrogradan pa je gotovo cijelu godinu na kraju Škorpiona i početku Strijelca (također u 12.) – sad se vratio u Škorpiona i tu je do 3.8. pa pojačava konfuziju i zakulisna djelovanja. Progresivni Mjesec ima još 9 stupnjeva/mjeseci prije nego uđe u Strijelca, a onda još godinu i pol prije dolaska do Ascendenta. Puno je toga u 12. kući odricanja i ne sviđa mi se to, agonija i spletke se nastavljaju...

 

Mlad Mjesec 5.6.2016Ovih dana (5.lipnja) imamo i zanimljivu lunaciju (Mlad Mjesec) na 14 Blizanaca. Lunacija je u konjunkciji sa Venerom, u opoziciji sa Saturnom, u kvadratu s Neptunom, te u kvadratu s >Jupiterom. Veliki križ! Srećom promjenjivi znakovi su u igri, a tu su i Venera i Jupiter koji možda ublažavaju (ili vode ka pretjerivanjima). Ambivalentno... A spomenuti tranzitni kvadrat Neptuna i Saturna je baš na lunaciji. čeka nas čudnih Mjesec dana. Hoće li vlada pasti ili neće? Hoćemo li na izbore ili nećemo? Nažalost sve opcije djeluju loše za nas. No srećom, astrološki sve to ne dira planete u karti Hrvatske. Tek ako proširimo orbis taj križ pada blizu natalnog Mjeseca... Možda se narod konačno probudi... Ili pobjegne opustiti se na more...

Za Kramarka imam samo datum rođenja (25.5.1959. ako je i to uopće točno), bez vremena rođenja, i on ima Veneru na oko 16 Raka, a Mars malo dalje oko 26 Raka, dok je Mjesec u sredini Jarca (ovisno o vremenu, negdje između 10 i 20 Jarca). Dakle Pluton stišće Veneru i vjerojatno Mjeseca (problemi zbog žene...:-) ), dok se Uran malo udaljio i ide prema opoziciji s Marsom koji nosi obično raskide. Nije mu lako... On bi mogao biti žrtva ovih političkih pretumbavanja...

 

A onda imamo treći kvadrat Saturna i Neptuna upravo u vrijeme sunčeve pomrčine 1. rujna. Ta pomrčina pripada Sarosovoj seriji 19N i kratak opis kvaliteta te serije glasi:

MM je 20Ra32, na poluzbroju Ve/Sa. Dominira T-kvadrat sa opozicijom Venere i Jupitera u kvadratu s Saturnom (ujedno Sa=Ve/Ju). Također Neptun je na Južnom čvoru u trigonu sa Saturnom. Ova serija je logički nastavak prethodne: nakon razočarenja i teških odluka svjesni smo situacije i možemo se suočiti sa okolnostima i objektivnije se nositi s njima. Još se osjeća težina situacije, ali smo definitivno okrenuti budućnosti. Realnost, suočavanje s istinom i prihvaćanje činjenica nam daje novu snagu optimizma. Disciplina i ozbiljnost donosi napredak, dok pretjerivanje, idealiziranje (ili ideologiziranje) stvara probleme.

Sunčeva pomrčina 1.9.2016.I sama pomrčina 1. rujna naglašava slične motive jer dominira opozicija Neptuna na lunaciju koja je u kvadratu na Saturna i Marsa – dakle T-kvadrat s fokusom na Saturna i Marsa. Odnosno, zadnji egzaktni kvadrat Saturna i Neptuna pada na lunaciju. Još radikalizacije? Srećom tu je i lijepi stelijum Merkura, Venere i Jupitera – i opet pitanje: optimizam ili pretjerivanja?

 

No tek će krajem godine Saturn preći preko Mjeseca u karti Hrvatske, a zatim i preko Ascendenta, i to će biti mnogo teži aspekt, ali možda stvari postanu bar jasnije, bar ćemo znati na čemu smo. K tome, Jupiter će otprilike u isto vrijeme ići preko MC-a u karti Hrvatske... A progresivni Mjesec otprilike s proljećem prelazi u Strijelca i 1. kuću/znak. Stoga ako bude pretumbavanja ipak mi djeluje da bi moglo biti prema kraju godine tj. početkom iduće (2017) - i to mi zapravo djeluje kao važna prekretnica za Hrvatsku, možda i svojevrsno stabiliziranje. Ali o tom potom - treba preživjeti do tada.

Mogli bi sada ići u još detaljnije analize aspekata i horoskopa ali ovo je jedan mali obris onoga što nas čeka pa za sada toliko.