U2egipt

Bacio sam pogled na neka tekuća zbivanja na nebu pa mi je jedna jedna mala, ali zanimljiva konfiguracija privukla pažnju. A dolazi nam i sezona pomrčina u srpnju.

 

190621 LjetoOvih sam dana primijetio jednu malu konfiguraciju koja mi je nekako privukla pažnju iako se radi o brzim planetima koji obično djeluju vrlo kratkotrajno. Radi se o konjunkciji Merkura i Marsa u Raku. Uobičajeno bi ta konjunkcija djelovala vrlo kratko - dan, dva – no ovdje se dešava da Merkur pomalo usporava prije nego što će krenuti retrogradno tako da se puno sporije približava Marsu i duže se zadržava u njegovoj blizini. Egzaktna konjunkcija je 19.6. na 23. stupnju Raka, na istom stupnju na kojem je Pluton u Jarcu. A i Saturn je tu blizu na 18, 19 stupnjeva Jarca, pa su oba prije svoje konjunkcije napravili i opoziciju sa Saturnom (14. i 16. lipnja). I nekako se osjeća neka težina u zraku, a i vrućine ne pomažu. 
Tipična manifestacija (već i ranije) su ovi događaji sa Živim Zidom: Razne svađe i laži (Merkur+Mars) nabijene emocijama i iracionalnostima (oba su u Raku), oko borbi za moć i utjecaj (opozicija Pluton i Saturn). A i u HDZ-u se nešto stalno kuha, nekakve borbe za moć i svađe, samo nije još tako očigledno...

 

Nakon same konjunkcije Merkur i Mars idu prema kraju znaka Raka i ulaze u Lava (27.6. Merkur, 2.7.Mars) pri čemu Merkur i dalje usporava i sada ide već sporije od Marsa tako da se počinje formirati još jedna konjunkcija. Dakle, iako oba idu direktno separacija postaje aplikacija jer je Merkurova brzina postala manja od Marsove. Zanimljivo.
U konačnici će Merkur i Mars načiniti još jednu konjunkciju 8. srpnja na 4º Lava i to točno na dan kad je Merkur stacionaran i kreće unatrag. Čuvajte se u prometu. Ta konjunkcija je još veoma blizu kvadratu sa Uranom na 6º Bika, i Mars će taj kvadrat formirati par dana kasnije, 11. srpnja. No Merkur ga neće egzaktno formirati jer kreće retrogradno i vraća se prema znaku Raka. Ići će do 23º Raka gdje 1. kolovoza ponovo kreće direktno.

Stoga oprezno, može biti dosta nervoze tijekom lipnja i srpnja. Zapravo smo u lipnju vidjeli i nekoliko vrlo čudnih saobraćajnih nesreća koja liče na ovaj aspekt.

A onda imamo i sezonu pomrčina: 2. srpnja Sunčeva pomrčina (i Mlad Mjesec) na 10º Raka, te Mjesečeva pomrčina (i Pun Mjesec) 16. srpnja na 24º Rak-Jarac. U Sunčevoj pomrčini za Zagreb je još Ascendent točno na Saturnu i Plutonu u Jarcu što ne djeluje previše ugodno, dok Mjesečeva pada vrlo blizu Plutonu (i Saturnu). Kad vidimo kako Sarosova Serija sunčeve pomrčina (3 sjeverno) nosi Mars Pluton kvadrat, onda možemo očekivati dosta tih Plutonovih bjesova ili borbe za moć, popraćene s dosta iracionalnih poteza. Pomrčina Sunca na 10º Raka je vrlo blizu opoziciji Merkura i Urana u karti Hrvatske tako da će biti tu još kojekakvih napetosti. Ako ostanu ovakve vrućine biti će napeto.

Pomrčina MjesecaMalo optimističniji aspekt je drugi prelazak Jupitera u kvadratu na Neptuna (Strijelac-Ribe) 16. lipnja. Prvi je bio 13.1., a treći i zadnji će biti 22.9. gotovo na prvi dan jeseni. U karti početka ljeta vidimo i jedna kratki T-kvadrat se Venerom u Blizancima. Ovaj kvadrat djeluje dobar dio lipnja ali su cijelo ljeto relativno blizu. To je puno ugodniji aspekt u smislu svojevrsnog idealizma pa i vedrine, ali on može davati i sklonosti pretjerivanjima i eskapizmu. Možda to za sezonu odmora i nije loše, no izvan toga pretjerivanja nikad nisu dobra. Vidimo u svjetskoj politici puno previše pretjerivanja i ekstrema u ime ideala. A i kod nas kojekakvi (manje ili više) populisti dobivaju optimizam i proglašavaju se predstavnicima "naroda" sa par postotaka glasova. Možda zato što je u karti Hrvatske Mjesec u Strijelcu na 18º (a Asc na 22 Str), točno na stupnju ovog kvadrata. Znači Jupiter šeće preko znaka Ascendenta i Mjeseca, ali ga Neptun kvadrira. Mnogo iluzija i zavaravanja. Sve će to proći do kraja ljeta, ali će ostat će kvadrat Neptuna, pa će mnogi će ostati razočarani. A onda na početku iduće godine nas čeka konjunkcija Saturna i Plutona koje će mnoge spustiti na zemlju (Taman u vrijeme slijedećih pomrčina). A kasnije nam dolazi i konjunkcija Jupitera i Saturna. Davno sam najavljivao tu 2020. kao godinu preokreta. Nadam se na bolje, ali nas još dosta toga čeka prije.

190815 PMStoga oprezno ovo ljeto... Puno strpljenja, posebno u prometu, ali i općenito u komunikaciji. I šire od ljeta, jer pomrčine djeluju bar jedno pola godine, do idućih pomrčina za 6 mjeseci.

Možda je ipak 8. mjesec bolji za ljetovanje – i to druga polovica. U drugoj polovici kolovoza imamo šetanje Sunca, Venere i Marsa vrlo blizu jedan drugom na kraju Lava i početku Djevice, a konjunkcija Venere i Marsa je 24. kolovoza na 3º Djevice. I još u trigonu na Urana. Dosta avanturistički aspekt, sa finim uzbuđenjima ili iznenađenjima.