U2egipt

syB09Još jedan pregled astroloških zbivanja na nebu za iduća dva mjeseca... Čisto da se pripremimo. Malo je zatišje, ali ja se ne bih opuštao...

  

Kažu živimo u zanimljiva vremena... Iako sam umoran od takvih "zanimljivosti", ovo vrijeme je odlično za vježbanje i promatranje efekata astroloških konfiguracija. Budući da se stvari dešavaju na globalnoj razini onda možemo promatrati astrološke efekte također globalno. Stoga evo još malo detaljnije opise onog što se zbiva na nebu idućih dva mjeseca.

Kao što sam ranije spominjao kao da smo ušli u svojevrsno zatišje. Navikavamo se na nove režime života a pomalo se govori i o otpuštanju restrikcija. Mars i Saturn su u Vodenjaku, sada malo odvojeni od Jupitera i Plutona koji su u Jarcu, pa odatle i manje pritisaka – ili bolje reći pritisci Marsa i Saturna su više u socijalnoj sferi, jer se počinje osjećati nervoza kod ljudi zbog svih restrikcija. Isto tako, sve se više počinje govori o političkim i ekonomskim implikacijama svega što se događa, jer to će biti ono puno važnije u dolazećim mjesecima.

Svibanj

Neko vrijeme nemamo "velikih" aspekata sporih planeta, no možemo primijetiti kako Venera usporava u Blizancima i uskoro će krenuti retrogradno. U stvari, početkom svibnja imamo nekoliko promjena smjera kretanja planeta:

• 10.5. Saturn kreće retrogradno. Dakle počinje ići natrag prema Jarcu u kojeg će se vratiti 1.7. i tu nakratko ponovo biti prije no što krajem godine za stalno napusti Jarca.

• 13.5. Mars ulazi u Ribe. To ne bi trebao biti značajniji utjecaj, ali obzirom na kontekst (pandemija) postoji mogućnost da se ponegdje stvari zakompliciraju po pitanju zaraze. Tim više što će oko 12.6. biti u konjunkciji s Neptunom i kvadratu na Sunce.

• 13.5. Isti dan Venera kreće retrogradno na 21° Blizanaca u vrlo bliskom kvadratu s Neptunom na 20° Riba. Egzaktan kvadrat je 20.5. kada će i Merkur biti u konjunkciji s Venerom. No ovih desetak dana biti će veoma blizu kvadratu budući da je Venera stacionarna i vrlo spora. Inače, Venera je retrogradna sve do 24.6.

• 15.5. Jupiter također kreće retrogradno.

Očito je ovih dana u tijeku nekakva promjena, iako će se efekti osjetiti nešto kasnije. Nadajmo se da ove promjene mogu donijeti i kakve promjene nabolje – retrogradnosti nisu uvijek loše, često govore o rezimiranju prošlosti ili referiranju na prošle događaje. One govore i o promjenama, možda više okretanju sami sebima. Vjerojatno će i biti jako puno bavljenja nama samima jednom kad virus popusti. I kolektivno i individualno...

Lipanj i sezona pomrčina

Lipanj će obilježiti pomrčine – Jedna sunčeva i dvije mjesečeve. Prije no što detaljnije pogledamo pomrčine, evo kalendara zbivanja:

• 3.6. Lipanj počinje s jednom malom i brzom konfiguracijom Sunca u konjunkciji s retrogradnom Venerom, a oboje u kvadratu na Marsa.

• 5.6. Pomrčina Mjeseca (Pun Mjesec) na 15° Strijelca-Blizanaca. Oboje (Sunce i Mjesec) su u egzaktnom kvadratu na Marsa (a i kvadrat Neptuna nije daleko). Mnogo napetosti i eksplozivnosti tih dana...
• 12.6. Ovih dana je Mars u konjunkciji s Neptunom, a Sunce iz Blizanaca nakratko ulazi u kvadrat na Marsa i Neptuna.

• 17.6.  Merkur kreće retrogradno, na 14° Raka. Osim toga ovih par dana su i Merkur i Venera retrogradni tj. stacionarni (uz Jupitera, Saturna i Plutona). Kao da nema dovoljno konfuzije i iracionalnog - ova bi Merkurova retrogradnost u vodenom znaku mogla biti neugodna – puna emotivnosti i iracionalnosti. Još se nalaze takvi i u karti pomrčine i solsticija pa će se jače osjetiti i imati dugoročniji utjecaj.

• 21.6. Sunčeva pomrčina na 0° Raka (dakle točno na Suncostaju tj. prvi dan ljeta)

• 24.6. Venera kreće direktno na 5° Blizanaca.

• 27.6. Mars prelazi u znak Ovna. Ovo je važno jer će Mars ostati u Ovnu do kraja godine. Prvo će doći gotovo do kraja Ovna, pa će krenuti retrogradno (9.9.) do početnih stupnjeva i onda opet direktno. Pritom će u kolovozu i rujnu načiniti dvije serije kvadrata na Saturna, Plutona i Jupitera. Vidjeli smo što je donio u veljači i ožujku kad je ušao u Jarca i prešao preko ova tri spora planeta. O tome detaljnije u idućim tekstovima.

• 29.6. Druga konjunkcija Jupitera i Plutona. Ovo može donijeti velike transformcije, ali isto tako ponegdje i eksploziju epidemije. Nadam se ne kod nas... Saturn je još na 0° Vodenjaka, ali...

• 1.7. Saturn (retrogradni) se vraća u Jarca. Pritisci opet rastu zbog 3 spora planeta na par stupnjeva jedan od drugog. Saturn i Pluton neće načiniti još jednu egzaktnu konjunkciju, ali će biti na nekih 2,3 stupnja jedan od dugoga i to će se osjećati i dugoročnije čak i do kraja godine.

• 5.7. Druga Mjesečeva pomrčina na 13° Raka-Jarca. Može pojačati utjecaj ova tri spora planeta koja su opet u Jarcu.

• 11.7. Merkur kreće direktno na 5° Raka. Pri tome je u kvadratu na Marsa i biti će dobar dio srpnja u bliskom kvadratu na njega, jer Merkur tek počinje ubrzavati, a Mars počinje usporavati. Drugi egzaktni kvadrat, kada će Merkur prestići Marsa, je 27.7., tako da su sve do tada zapravo u bliskom kvadratu. Izgleda mi kao dosta nervoze i napetosti tijekom srpnja. Ovdje će trebati smirenosti, samo da netko u političkom smislu ne napravi kakvu glupost...

Vidimo opet "zgušnjavanje" aktivnosti planeta u drugoj polovini lipnja, i imamo seriju važnih konfiguracija koje možda i neće odmah dati efekte, ali će obilježiti mjesece koji dolaze.

Pomrčine

Pogledajmo sada što nam donose pomrčine, posebno ova centralna Sunčeva pomrčina, 21.lipnja.
Pomrčine pripadaju Sarosovim serijama i može se izračunati prva eklipsa u seriji što je svojevrsna natalna karta serije koja na neki način daje pečat, tj. kvalitetu, koju nosi cijela serija. Kratak opis ove serije (4N) je slijedeći:

MM je na 12Bl08 na poluzbroju Merkur/Čvor i Merkur/Pluton. Sa=MM/Ur; Ma=MM/Sa. Pluton je u konjunkciji s Čvorom, a Venera s Neptunom. Izgleda da je ovo dosta teška serija sa dosta ograničenja, teškoća i pritisaka. Moguće su važna povezivanja s grupama iz inozemstva, no osjeća se teška atmosfera i radikalne promjene koje ne idu s lakoćom. Mogući su nasilni i kriminalni elementi ili nekakve prisile. Također su prisutne krive procjene o vlastitoj vrijednosti i mogućnostima, odricanja od istih ili zanošenje iluzijama (posebno u vezi osobnih odnosa). Sve je usporeno i otežano, pa čak i prilično mračno. Najbolje je minimizirati sve aktivnosti.

Na prvi pogled karta ne izgleda strašno, ali nešto je teško u ovoj seriji. Osim gore spomenutog, u karti serije je prisutan kvadrat Saturna i Plutona, dok je konjunkcija njih dvoje u Jarcu jedan od ključnih čimbenika ovog razdoblja. U karti tekuće pomrčine Saturn je još u Vodenjaku, ali se 1.7. vraća u Jarca pa će pritisci (Saturna i Plutona) jačati. Ne treba nas to čuditi, jer bi nam već trebalo biti jasno kako nas čekaju teški mjeseci. Osim toga vremenom će izlaziti sve više neuroza i strahova, pa će psiholozi itekako imati posla narednom razdoblju. Venera u konjunkciji s Neptunom u karti seriji može jačati te iracionalne neuroze posebnu u međuljudskim odnosima, što nije čudno obzirom na situaciju. I u karti tekuće pomrčine Venera je retrogradna u Blizancima, znaku koji je u kvadratu na Ribe gdje su Neptun i Mars (srećom ne i u egzaktnom aspektu). Posljednja pomrčina ove serije bila je, zanimljivo, 2002. kad se pojavio SARS, isto u Kini...

Tekuća pomrčina Sunca na prvi pogled ne izgleda strašno, nema puno aspekata. No činjenica da pada točno na kardinalne točke, tj. solsticij (kvadrat na Točku Ovna), djeluje veoma znakovito. Još je neobično da su Merkur i Venera stacionarni (i još uvijek retrogradni), uz retrogradnost Jupitera, Saturna i Plutona, pa to čini ovu kartu veoma posebnom. Od egzaktnijih aspekata tu su Jupiter i Pluton koji su u konjunkciji, još u sekstilu s Marsom. Tek će se u narednim mjesecima zbrajati oboljeli i mrtvi. Samo da ne bude tijekom ljeta kakva nova provala. Svi bi kod nas htjeli bar nešto od turizma, a istovremeno se bojimo da nam isti ti turisti ne donesu zarazu. Šizofrena situacija... Ja bih bio oprezan, jer se u kolovozu i dalje, stvari, tj. aspekti, opet zahuktavaju... O tome u idućim blogovima...

Od dvije pomrčine Mjeseca, koje znaju manifestirati ponešto od kvaliteta sunčeve pomrčine, ona 5.6. ima neobičan T-kvadrat Sunca i Mjeseca (i Venere) oko 15° Blizanca-Strijelca, sve to u kvadratu na Marsa (pa i Neptuna) u Ribama. Sve to je blizu Mjeseca i Ascendenta u karti Hrvatske, pa treba biti oprezan da ne bi gdje buknulo kakvo žarište. Ako i ne bude problema s zarazom, ovo liči na nekakve strasti ili sukobe koji bi se mogli pojaviti. Možda povratak starih političkih borbi – sada će vjerojatno početi opet kojekakva politička i druga optuživanja i slična sranja. Ekonomska kriza tek stiže...

Ova druga eklipsa (5.7.) je u Jarcu-Raku, bliže "velikoj trojki" na kraju Jarca, ali još uvijek dovoljno daleko od egzaktnih aspekata. Mislim da će se tek kasnije u kolovozu i rujnu pokazati stvarni efekti ovih pomrčina.

 

Svi jedva čekamo da se stvari počnu vraćati u normalu, ali budimo realni, normala neće još dugo vremena biti sasvim normalna. Sve se nepovratno mijenja... Ono što mene brine je ova druga priča, ekonomska, politička... Već kreću optuživanja Kineza, ali i drugih. Traži se žrtveno janje, krivac za sve probleme. Trumpu se bliže izbori i on postaje sve iracionalniji – treba prikriti svoje greške, optužujući druge. Dovoljno je da netko napravi kakav glupi poteze pa da stvari eskaliraju. Tim više što aspekti upućuju na dosta nervoze. Nadam se da će ipak prevladati ideja da je virus glavni neprijatelj i da smo svi u sličnim problemima. Traženje krivca može samo pogoršati odnose na svjetskoj razini, a ništa neće riješiti.

 

U nastavku "veselja" koja nam donose kolovoz i rujan ...