U2egipt

sy08w40bOvih dana imamo nekoliko zanimljivih konfiguracija na nebu, pa eto malog podsjetnika, a usput neka razmišljanja o opoziciji Sunca i Marsa, te opozicijama općenito koje imaju pomalo zaboravljenu posebnost.

Iako se bavim astrologijom cijeli život, nisam od ljudi koji baš svaki dan gledaju sve aspekte koji se događaju na nebu. Ponekad, kad imam nekog posla, prođe i tjedan dva da ni ne pogledam tekuće tranzite pa mi se desi da me gotovo iznenadi neka zanimljiva konfiguracija na nebu kad je uočim. Ili na vijestima primijetim da se isti dan desi neki niz (obično tragičnih) događaja koji me podsjete da pogledam što se zbiva na nebu (poput ove nedjelje).

I tako mi privuče pažnju opozicija Sunca i Marsa – baš u subotu (3. ožujka) je bila egzaktna. To je jedna od rjeđih opozicija koja se dešava svakih 2 godine i, naravno, korespondira sa Marsovim kretanjem unatrag (retrogradnošću). Pretpostavljam da znate da opozicija vanjskih planeta sa Suncem podrazumijeva retrogradnost tog planeta...

Sjećam se jednog davnog razgovora sa Zipporah Dobyns u kojem mi je iznijela tezu kako je ta opozicija povezana sa ratovima i nesrećama zato što je u heliocentričnoj karti položaj Zemlje uvijek točno nasuprot Suncu, tako da je opozicija Sunca i Marsa istovremeno konjunkcija Marsa i Zemlje (koju inače ne koristimo u geocentričnom horoskopu).

No, na stranu ova digresija, opozicije su zapravo veoma zanimljiv fenomen posebno one sa Suncem. Mi ih danas tretiramo naprosto kao jedan od aspekata, no kada gledamo planete na nebu onda shvatimo da zaista ima nešto posebno u opozicijama. Recimo, kada promatrate sinodički ciklus od konjunkcije sa Suncem vidimo seriju aspekata – sekstil, kvadrat, trigon (neću spominjati ostale male aspekte) – za vrijeme kojih na nebu vidimo Mars kako se diže od na istočnom obzoru prije izlaska Sunca. Tada kažemo da je to jutarnji Mars, odnosno da je Mars na desnoj strani u odnosu na Sunce.

Nakon opozicije, u drugoj polovici sinodičkog ciklusa, vidimo Mars kako se nakon zalaska Sunca spušta i zalazi na zapadnom obzoru. To je večernji Mars koji je lijevo u odnosu na Sunce. Sama opozicija je posebni fenomen koji se zove skraćeni prelazak gdje počinjemo uočavati Mars vrlo brzo nakon zalaska Sunca (čim se smrači) na istočnoj strani (suprotno od Sunca), te ga vidimo cijelu noć kako ide preko neba, ali kada se približi zapadnom obzoru već se razdani. Drugim riječima, vidimo ga na nebu cijelu noć, ali zapravo ga ne vidimo točno u trenutku izlaska ni zalaska – nije vidljiv kad dodiruje obzor. Ovaj fenomen je posebno zanimljiv kod zvijezda nekretnica i o tome možete čitati u mom tekstu o zvijezdama nekretnicama.

(Stoga bacite pogled na nebo ovih dana: cijelu noć (ako je vedro) možete vidjeti našeg crvenog Marsa. Oko ponoći je nasred neba (prema jugu), nemrete ga fulati...)

No čak i ako gledamo opoziciju Sunca i Marsa samo na ekliptici (tj. kart neba) opozicija je fenomen posebne kategorije, jer cijelo vrijeme od konjunkcije sa Suncem Mars je jutarnji tj. desno od Sunca, da bi nakon opozicije, gotovo najednom, počeo biti lijevo od Sunca i postao večernji. Kao da se dešava neki preskok ili preokret... Isto tako, kod egzaktne opozicije se ne može reći koji je planet ispred ili iza, koji je lijevo ili desno, dok za sve ostale aspekte to možemo ustvrditi. Te nijanse u razlikovanju aspekata bile su ključne u helenističkoj astrologiji na danas su se izgubile – današnjim astrolozima aspekt je aspekt, i ne gledamo da li je neki planet u aspektu lijevo ili desno, ispred ili iza, pa čak rijetko tko gleda da li aspekt prilazi ili se odvaja.

Helenistički astrolozi su imali svijest o tim nijansama i posebnostima opozicije. Dok su ostale aspekte nazivali imenima likova – trokut, četverokut, šesterokut (to su doslovni prijevodi grčkih imena aspekata, ono što mi zovemo trigon, kvadrat i sekstil) – opozicija se nazivala promjer (diameter). Odnosno, za sam trenutak opozicije su imali posebni naziv: parallage, što znači mimoilaženje, obrtanje, preokret... Naša opozicija ima za njih posebni status među aspektima (kao uostalom i konjunkcija, no konjunkcija nije za njih "aspekt" u striktnom smislu). Zato promjer (opozicija) može imati konotacije kaotičnosti, nekih prevrata, preokreta ili neočekivanih zbivanja. To je nešto drugačije shvaćanje opozicije od suvremene teorije aspekata za koju je opozicija naprosto dijeljenje kruga sa dva pa zato nosi značenja polarnosti, dualnosti i sl.

Iz ovih posebnosti opozicije možemo naslutiti i zašto je u klasičnim vremenima Pun Mjesec (što je opozicija Sunca i Mjeseca) imao jednaki status kao i Mlad Mjesec (konjunkcija). Ali u helenističkoj nisu radili karte ili tražili stupnjeve naprimjer mjesečevih četvrti, kao što se danas radi. Opozicija je zaista posebni slučaj među aspektima.

U tom smislu sam baš razmišljao o proteklim danima. Zadnjih tjedan ili dva, sam prilično "fjakast", teško se natjeram da radim ono što moram (i još neke stvari ali neću ulaziti u detalje). To sam pripisivao zatopljenju, proljetnoj fjaki... No kada malo razmislim to se počelo dešavati baš kako se Mars približio opoziciji na cca desetak stupnjeva. Dakle ušao je u fazu "skraćenog prelaska". Mars (aktivnost, motivacija) više ne dodiruje obzor, dakle nema dodir sa Zemljom (ne može se realizirati), a opet je cijelu noć vidljiv tj. pomalo je van kontrole (zato ova opozicija obično i nije predobra). I još tome Mars ide unatrag, pa mu možda nedostaje snage...

Kako se u subotu desila konjunkcija u meni kao da se desio neki klik, obrat, nešto se promijenilo u raspoloženju i djelovanju iako se još uvijek pomalo slično osjećam. A onda će se stvari u idućih tjedan dana vratiti u normalu. Hoću reći, gotovo da možete osjetiti taj neki preokret koji stvara egzaktna opozicija... Naravno sve ovisi da li ta opozicija pada i na neke natalne planete pa bi o tome ovisila daljnja interpretacija.

Neću sad dalje o mundanim događajima (možete i sami pogledati vijesti), nije to ni moja specijalnost, htio sam samo naznačiti kako opozicije imaju posebni status u staroj astrologiji, bitno drugačiji od ostalih aspekata, te kako nas drugačiji pogled na "aspekte" vodi i drugačijoj interpretaciji aspekata tj. opozicije...

Mislio sam još spomenuti i ovaj krasan veliki trigon koji dolazi sredinom mjeseca, ali ostaviti ću to za idući blog...