U2egipt

sy06w40Bliži nam se nova pomrčina Sunca 21. svibnja 2012., pa da malo zavirimo što nam mogu donijeti ta i dolazeće pomrčine u 2012. godini, a u kontekstu opisa Sarosovih serija pomrčina.

Pretpostavljam da znate da je pomrčina Sunca konjunkcija Sunca i Mjeseca (tj. jedan od Mladih Mjeseca) i da svakih 6 mjeseci imamo barem jednu pomrčinu Sunca (naravno, ne uvijek vidljivu ni potpunu). Oko svake pomrčine Sunca imamo jednu, ponekad dvije, pomrčine Mjeseca. No vjerojatno je manje poznato da svaka pomrčina Sunca pripada seriji tako da pomrčine svakih 18 godina pripadaju istoj seriji pomrčina koje se zovu Sarosove serije. Za svaku seriju možemo izračunati točan datum i sat početka, ili rađanja, serije. To nam postaje svojevrsna natalna karta za cijelu seriju tako da možemo vidjeti određene karakteristike pojedine serije. Pri tome svaku pojedinu pomrčinu tumačimo u kontekstu karakteristika same serije.

Pomrčina 21. svibnja 2012.Ovdje ću se fokusirati na par proteklih i dolazećih pomrčina upravo iz perspektive opisa svojstava serija. Zapravo, krenimo od prošlogodišnjih pomrčina...

Pomrčina 1.6.2011. pripada Saros seriji 13 južno (13S). Nastala je 24.5.0803.OS, 12:56:24 GMT, Južni pol. (Ova je posebna jer imamo još jednu pomrčinu 1.7.2011. koja je ujedno i rođenje nove serije – o tome detaljnije nekom drugom prigodom.) Njen opis bi bio slijedeći:

Pomrčina je na 5BL56 u konjunkciji s Jupiterom tako da nosi dozu optimizma i nade, čak i svojevrsnog aktivizma ili borbe za ideale (jer je na poluzbroju Ma/Ne), ali istovremeno nosi i mnoge zbunjujuće signale ili lutanja u smjeru djelovanja. Prisutan je i kvadrat Venere i Neptuna koji može dovesti u sukob ideale i osobne vrijednosti, te djelovati zbunjujuće ili razočaravajuće po pitanju istog; no može dati i ugodne iluzije.

Ako se sjetimo prošlog ljeta i jeseni sa aferama, pripremama za izbore, mnoštvo zbunjujućih signala, ali i atmosferom želje za promjenom s novim izborima, vidimo kako je ovo dosta dobar opis.

Sljedeća je pomrčina 25.11.2011. koja pripada Saros seriji 14 sjeverno (14N), a nastala je 29.4.1074. OS, 1:11:42 GMT, Sjeverni pol. Opis bi bio:

Pomrčina je na 13BI54 i ima sekstil Plutona koja upućuje na iznošenje skrivenih i ne baš ugodnih stvari. No opozicija Saturna i Neptuna govori o iscrpljujućim stanjima, trošenju energije i mogućnosti za dosta razočarenja, posebno u ideale. Venera je u trigonu sa Saturnom i sekstilu s Neptunom pojačava osjećaje razočarenja i zbunjenosti, a Neptun u konjunkciji s Merkurom govori o razdoblju konfuzija i nesporazuma. No ipak, serija djeluje relativno mirno...

Ovo je zahvatilo izbore koji su prošli relativno mirno s čudnom mješavinom nade, ali i svijesti o krizi i onom što nas čeka. isto tako dobro opisuje razočarenja koja su uslijedila zbog kriznih poteza koje vlada radi, ali i dozu zbunjenosti vlade u prvim danima preuzimanja vlasti.

Karta serije 14SDolazimo do naše slijedeće pomrčine 20.5.2012 koja pripada seriji 14 južno (14S), koja je nastala 29.8.984. OS, 8:13:10 GMT, Južni pol. Njen bi opis bio:

Iako je pomrčina na 10DJ59 u blizini Jupitera koji nosi optimizam, pa čak i uspjeh, lunacija je na poluzbroju Ma/Sa i Me/Pl tako da stvari ne idu lako i popraćene su teškoćama. Osim toga MM je i na poluzbroju Ur/Ne tako da postoji naglašen sukob idealizma i individualizma tj. kolektivnih vrijednosti i osobne slobode. Upornost, teškoće i napor prije dolaska uspjeha i nade.

Ovaj se opis uklapa u ono što nas očekuje: puno problem, kriza, teške mjere, ali kao da se počinje pomalo vraćati i neki optimizam. Ovo opisuje i dilemu vlada koja bi trebala biti socijalna, no ekonomska realnost ju prisiljava na grube poteze. Drugim riječima, tračak optimizma kako vrijeme prolazi, dakle prema jeseni, u moru pritisaka i teškoća.

No stvari postaju zanimljive krajem godine s pomrčinom 13.11.2012. Ta pomrčina pripada seriji 15 sjeverno (15N) koja je "rođena" 13.7.1219.OS, 8:21.39 GMT, Sjeverni pol. Njen kratki opis je slijedeći:

Pomrčina na 26RA42 je u konjunkciji s Merkurom. Uran je u trigonu s Venerom i kvadratu s Jupiterom pa nosi dozu neočekivanih dobrih vijesti, preokreta sreće, možda i nagla veselja. Tome pridonosi i Venera na poluzbroju Ma/Ju. Svakako je prisutna doza radosti, optimizma i veselja u ovoj seriji.

Ovo već djeluje optimistično i naznaka kao da stvari idu nabolje. Tu je i približavanje datuma ulaska u EZ, vjerojatno kreću i glasanja zemalja EZ-a u ulasku Hrvatske, možda i kriza popušta i djeluje kao da stvari idu na bolje.

I onda pomrčina 10.5.2013. iz serije 15 južno (15S) koja je nastala 6.6.1472.OS, 20:31:36GMT, Južni pol. Opis je:

Pomrčina na 24BL38 u trigonu su Jupiterom u konjunkciji s Uranom. Ovo djeluje kao otpuštanje napetosti i prisutnost sretnih obrata. Budući da su JU i UR na poluzbroja Plutona i Čvora pa je sreća povezana možda s osjećajem gubitka ili velike preobrazbe, ali više u kolektivnom ili grupnom smislu. Serija nosi transformaciju osjećaja pripadnosti, ali i raščišćavanje stvari i optimizam.

Ova pomrčina se poklapa s datumom ulaska Hrvatske u EU i mislim da ne trebam išta dodati tom opisu. Zanimljivo je kako je prethodna pomrčina te serije bila u svibnju 1995., dakle zahvaća razdoblje Oluje i oslobađanja zemlje. Tko se sjeća tog doba zna koliko je to  razdoblje bilo puno optimizma (bez obzira što se danas o tome govorilo).

 

Izgleda kako stvari zaista upućuju na neko poboljšanje prema 2013. Naravno za kompletnu analizu treba pogledati i tranzite, i same pomrčine, i štošta drugo što ja ovdje nisam spominjao – sjetimo se samo kvadrata Urana i Plutona koji je cijelo vrijeme prisutan. No čini mi se kako opisi karakteristika serija dosta dobro opisuju procese koji se kod nas zbivaju. Individualno bi svatko trebao vidjeti da li mu pomrčine štogod aspektiraju u natalnoj karti pa iz toga zaključiti moguće ishode.

Detaljnije o pomrčina možete čitati u slijedećem "Merkuru" jer baš pripremam detaljniji tekst o pomrčinama i Sarosu. Za sada toliko.