U2egipt

sy13w40Neki dan sam gledao film The Baader Meinhof Complex o poznatoj ljevičarskoj terorističkoj grupi iz kraja šezdesetih i s početka sedamdesetih godina, pa me to zaintrigiralo da zavirim u horoskope tih ljudi. Eto, lupa me tranzit Plutona pa me valjda zato privlače mračne teme :-)

 

Bio sam se malo igrao sa aktualnim ciklusom Urana i Plutona koji je u šezdesetima imao svoju konjunkciju i onda sam slučajno pogledao taj film koji me podsjetio kako šezdesete nisu samo flower-power, ljubav, duhovnost i tolerancija, već da to razdoblje ima i svoj mračniju stranu.

Baader-Meinhof grupa je zapravo RAF (Frakcija Crvene armije) i proizašla je iz studentskog bunta šezdesetih u Njemačkoj. To je ekstremna lijeva organizacija koja se priklonila terorizmu i urbanoj gerili te provela je niz nasilnih akcija krajem 60-ih i početkom 70-ih, što je kulminiralo je u "njemačkoj jeseni" otmicom Hanns-Martin Schleyera i otmicom Lufthansinog leta 181, dok su predvodnici Baader-Meinhof grupe bili već u zatvoru. Nakon akcije njemačkih specijalaca spašeni su putnici Lufthanse a 4 člana Baader-Meinhof grupe je istu noć u zatvoru počinila samoubojstvo.

Ono što je zanimljivo jest to kako su većina predstavnika Baader-Meinhof grupe bili mladi obrazovani ljevičarski intelektualci koji su iskreno vjerovali u liberalne ideale. Njihove akcije su usmjerene protiv banaka, korporacija, policije i vojske - drugim riječima nisu pristajali na žrtve običnih ljudi poput današnjih terorista. Doduše i tzv 2. i 3. generacija RAF-a je postala puno brutalnija.

Baader-Meinhof grupa nosi ime po Andreas Baaderu i Ulrike Menhoff, no izgleda kako je prava pokretačka snaga bila Gudrun Ensslin i tek kada se ona upoznala i počela vezu s Baaderom stvorena je jezgra grupe. Ulrike Meinhoff je bila poznata ljevičarska novinarka koja se pomalo sticajem okolnosti našla u grupi kao aktivni član, iako je medijskim istupima i ranije podupirala aktivističke ideje. Članovi su je smatrali "slabom", posebno za boravka u zatvoru, i izgleda da je bila prvenstveno svojevrsni PR. I to se lako vidi i iz njenog horoskopa...

EnsslinGudrun Ensslin je rođena 15.8.1940., 18:00 CEWT (-2), Bartholoma, Njemačka. Horoskop je stvarno zanimljiv i moćan. Sunce u Lavu, a Mjesec i Ascendent u Jarcu - već iz ovog vidimo veoma dominantnu, čvrstu i poduzetnu osobu. Sunce je u konjunkciji s Marsom u Lavu a oboje u kvadratu s Uranom: još naglašenija dominantnost, ali i eksplozivnost i buntovnički duh revolucionara. Ensslin i društvo su zaista ekstremni ljevičari u smislu da žele borbu za svoje ideale, žele nešto konkretno učiniti. Ali tu nije kraj. Merkur je u konjunkciji s Plutonom također u Lavu (malo ranije, na početku Lava). To je iznimna snaga koncentracije do granice opsesivnosti i ogromna moć uvjeravanja. Čini mi se kako malo tko može odoljeti njenim uvjeravanjima i strastvenom argumentiranju. Strasti su još pojačane činjenicom Pl=Ma/Ve (Pluton na poluzbroju Marsa i Venere).
Ensslin ima i veliki zemljani trigon Mj-Ne-Ur: ogromna samodovoljnost u pokretanju akcije, to je osoba koja ima potrebu nešto konkretno postići, napraviti i ne dozvoljava da joj itko stane na put ili smeta. Znak Lava je osim toga 8. kuća - trebam li što reći o osmoj kući? Konjunkcija Jupitera i Saturna je blizu IC-a i Urana (s malo većim orbisom) što govori o snažnoj društvenoj svijesti. Gledano po znakovima: Ju, Sa, Ur u Biku kvadriraju Su, Ma, Pl, Me u Lavu. To je naglasak na fiksne znakove u svojoj nepokolebljivosti.
Ukratko vidimo iznimno snažnu, dominantnu osobu koja je uz to poduzetna, uporna, hladna ali često i eksplozivna, nepredvidiva i nadasve puna gnjeva. Savršeni profil terorista... Idealizam dolazi od Ne=Su/Mj i Neptun trigon Mjesec (dio njenog velikog trigona).

BaaderAndreas Baader (6.5.1943., 00:05 (-2), Munich) pak ima Sunce u Biku i podznak Strijelca, te ima konjunkciju Mjeseca, Merkura i Urana, a malo dalje su i Saturn i Venera – svi u Blizancima! Još je Mars u Ribama. Pa vi zaključite tko je bio šef u kući...

 

Pogled na vremenski tijek događaja također je fascinantan...

Nisam našao previše podataka o ranoj mladosti Gudrun Ensslin, ali se vidi kako sa 17, 18 godina Uran prelazi preko njene konjunkcije Merkura i Plutona, Pluton preko Marsa, a par mjeseci kasnije se dešava progresivni Mladi Mjesec i to u konjunkciji sa progresivnim Marsom i Merkurom. Čini mi se kako su njeni tinejđerski dani bili prepuni gnjeva i bunta (što se i dalje pojačavalo). Ono što je poznato jest kako je sa 18 godina otišla na godinu dana u školu u SAD u. Neznam što joj se tamo dešavalo no čini mi se da je to bio početak njenog gnjeva, bunta i aktivizma.

Po povratku studira, aktivna je u lijevičarskom studentskom pokretu, udaje se i 1967. dobiva dijete, ali svega par mjeseci nakon rođenja djeteta upoznaje Andreasa Baadera i već u ljeto 1967. počinju ljubavnu vezu koja je začetak buduće Baader-Meinhof grupe (progresivna Venera je u konjunkciji s progresivnim Plutonom). Usput, Ensllin je početkom 1968. telefonom obavijestila svog muža da ga napušta, i to nakon dve tri godine braka i svega 8 mjeseci nakon rođenja njihovog djeteta. To se zove jarčevski hladno. Njen bivši muž je 1971 izvršio samoubojstvo...

Osim ovoga, 2.6.1967. se desio i događaj koji je zapravo pokrenu cijelu priču i možda gurnuo Esslin i ostale u ekstremizam – iranski Šah Resa Pahlavi je bio u posjetu Njemačkoj pri čemu je došlo do velikog nasilja između studentskih demonstranata i proiranskih pobornika koji su drvenim palicama napali studente a i policija im je pomogla... Uskoro je i jedan student u demonstracijama ubijen... Izgleda kako su ta nasilja, kao i osjećaj bespomoćnosti gurnuli Ensslin prema ekstremizmu, želji da konkretno djeluje i nasilnoj borbi za ideale.

Kod Esslinove je tada Neptun u kvadratu na Sunce (a malo kasnije i na Marsa pa okida veliki trigon), progresivni Mjesec prilazi njenom velikom trigonu, a progresivni Merkur i Neptun su u konjunkciji. Uočite naglašene motive Neptuna, dakle snažnog idealizma koji se tada aktivira... Istovremeno konjunkcija Urana i Plutona se približava natalnom Neptunu koji je dio velikog trigona sa Mjesecom i Uranom što će zapravo biti aktivno nekoliko godina (možda ju je taj trigon i štitio prvih godina). I skoro svi su u kontaktu s njenim velikim trigonom. Nakon toga počinju svoj destruktivni put (u proljeće 68 počinju sa protuzakonitim akcijama). ali sa snažnom dozom lijevih ideala i principa.

Još jedan važan događaj dešava se u svibnju 1970. kada je uhapšen Baader, da bi ga Ensslin i društvo oružanim upadom oslobodili – a prilikom bijega im se pridružuje i Urlike Meinhof. Nakon toga odlaze u Jordan na na obuku u kampovima PLO i drugih srednjeistočnih grupa. A zatim se vraćaju u Njemačku sa serijom pljački banaka, napada na policiju, vojsku, desničarske novine i sl.

Uran se u to vrijeme već odmakao od njenog velikog trigona, a Pluton radi zadnji prelazak preko trigona. Još i progresivni Mars koji je do tada više godina radio trigon na konjunkciju Saturna i Jupitera izlazi iz orbisa. Izgleda da pomalo gubi "zaštitu" trigona i ubrzo će ju napustiti "sreća".

Ensslin je uhapšena 8.6.1972. kao i ostali najvažniji članovi grupe, u nezapamćenim policijskim akcijama u Njemačkoj te godine. To je u njenoj karti vidljivo kroz gotovo egzaktni progresivni Pun Mjesec u trenutku hapšenja! A Pun je Mjesec na pola stupnja do Neptuna (i naravno opet okida veliki trigon). Pun Mjesec bi trebao biti ubiranje plodova i realizacija onog započetog za Mladog Mjeseca i možda je zatvor prava "nagrada" za njihovo djelovanje. No s druge strane upravo je njihovo vrijeme u zatvoru i suđenje dovelo u centar pažnje ideje RAF-a, pa čak im donijelo popriličnu podršku, tako da to jest svojevrsna kulminacija njihova djelovanja. Još je tranzitni Neptun na mjesečevu čvoru, što je zanimljivo jer u trenutku njihova kraja Pluton dolazi do čvora (vidi dolje...).

Osim toga, to je razdoblje kvadrata Saturna i Plutona koji se gotovo redovno manifestira kroz represije sustava često kao posljedice terorizma ili nečeg sličnog – rušenje tornjeva u New Yorku se desilo za opozicije. Ili ovaj posljednji kvadrat sa "arapskim proljećima". A i sama Ensslin ima kvadrat Saturna i Plutona (ako gledamo po znakovima tj. s malo većim orbisom)

U zatvoru Ensslin i ostale uhićene mjesecima drže potpuno izolirane, oni štrajkaju glađu zbog uvjeta u zatvoru zbog čega jedan od njih (Holger) umire od posljedica štrajka (što je od njihovih pristaša tumačeno kao ubistvo u zatvoru). Ali oni uspijevaju nekako komunicirati i njihov im boravak u zatvoru, a kasnije i suđenje daje veliku medijsku pompu pa čak i iznenađujuće (relativno) veliku javnu podršku. A RAF nastavlja svoje terorističke akcije s motivom pritiska na vlast i oslobađanja Esslina, Baader i ostalih iz zatvora. Poznat je njihov fijasko sa zauzimanjem njemačke ambasade u Stockholmu gdje su svi otmičari poginuli.

Suđenje Ensslin i ostalima počinje 21.5.1975., a nešto ranije 9.5. Urlike Meinhoff je izvršila samoubojstvo. I to se doduše tumačilo kako su je u zatvoru ubili, no izgleda da je ona pomalo "pucala" pod pritiscima izolacije, a još su je i Ensslin i ostali izolirali zbog njene slabosti i defetizma... Meinhofova je bila Vaga s mjesecom u Djevici i vjerojatno Ascendentom u Djevici ili Vagi - pa usporedite to s kartom Esslinove. Još jedna manifestacija Esslinove hladnoće i "revolucionarne discipline"...

Stvari kulminiraju 1977. godine kako se približava kraj suđenja. RAF sa serijom otmica ili ubojstava poput ubojstva državnog tužitelja ili direktora Dresdenske banke pokušava izvršiti pritisak. Vrhunac je otmica industrijalca Schleyera 5.9.77. i zahtjevi za oslobađanjem grupe. Zahtjevima se pridružuju arapske grupe otmicom Lufthansinog aviona 13.10.77. Ta otmica završava akcijom njemački specijalaca i oslobađanjem aviona. Istu noć, saznavši kako je to propalo (imali su prošvercane radio prijemnike), Ensslin, Baader i još dvoje članova grupe izvršavaju samoubojstvo. Naravno, i danas se prepričava da su možda ubijeni... (jer bili su u stogoj izolaciji, pa kako su uspjeli to tako sinhronizirati, kako je Baader ispalio tri metka u sebe itd., itd.)

Progresivni Mjesec Ensslinove je u trenutku smrti bio točno na Uranu koji je dio velikog trigona s Mjesecom i Neptunom (još u kvadratu na progresivni AC), a Mars na 26 Raka također aktivira taj trigon (opoz. Mjesec, sekst. Uran, Neptun). Tranzit Saturna je točno na Marsu u 8. kući. I još je tranzit Jupitera na njenoj neaspektiranoj Veneri - malo neobično, možda opet naznaka svojevrsnog "oslobađanja". A tranzit Urana na MC-u prikladan je simbol "revolucionara" po čemu će ih pamtiti.

Ima tu i drugih zanimljivosti poput Plutona na čvoru - izgleda kod nje su tranziti na čvor donosili važne preokrete ("karmičke") - no možda se to ipak odnosi samo na njen grupni identiet i aktivnosti koju je radila isključivo kao dio grupe Baader-Meinhof. Čak su se istovremeno i ubili kao grupa. Solarne lukove nisam ni spominjao jer mislim da sve ovo dovoljno ilustrira bit događanja.

Nisam nikako pobornik terorizma i nasilja, no izgleda da ljude (pa i mene) ponekad fasciniraju ovakvi ljudi koji uspijevaju biti dosljedni do kraja i vjerni svojim idealima, čak i ako je to povezano s nasiljem. Izgleda kako su suvremeni teroristi puno manje idealisti osim ako religiozni fanatizam također zovemo vrstom idealizmom. Ali ova grupa se sastojala mahom od obrazovanih ljudi, intelektualaca pa su možda zato zanimljivi.

No u suštini mi je najzanimljivije bilo vidjeti ovaj horoskop koji je poput školskog primjera kako astrološki elementi funkcioniraju, kako natalno tako i u vremenu. Ja čak ovdje nisam ulazio u detalje već sam pokazao samo osnovne elemente: progresivne faze Mjeseca, utjecaj velikog trigona (ne nužnu u pozitivnom smislu), i gotovo ključna uloga Neptuna u bitnim događajima. A vi možete nastaviti istraživanje...