egipt

Kao što vidite stranice apotelesma se malo mijenjaju i obnavljaju i upgrade-aju pa su još u radnoj fazi... U idućim danima ću vraćati tekstove i pomalo dotjerivati izgled stranica.   
Hvala na strpljenju...!

sy02Bw60Ušli smo u još jednu sezonu pomrčina pa ću se malo osvrnuti na njih te načiniti uobičajeni pregled astroloških fenomena na nebu za slijedeća 2-3 mjeseca. Ima dosta zanimljivih događanja na nebu...

 

 

Pomrčina Mjeseca 19.11.2021Malčice kasnim s ovim tekstom jer je mjesečeva pomrčina već bila 19.11.2021. I nekako smo vidjeli dosta nervoze i frustracija oko ovih protesta na trgu (iako ne znam protiv čega se protestira – protiv virusa valjda?). No isto tako frustracije su i među drugima, a posebno medicinarima – mogu jasno vidjeti njihove frustracije kad vide ovu rulju na trgu, a oni rade o groznim uvjetima. Svi ti protesti postaju jezivo iracionalni...

U svakom slučaju, to je ono što Pun Mjesec zna donijeti: intenzifikaciju svega, posebno emocija, te ekstremne manifestacije događaja. Stvar je u tome da je lunacija pala na os Škorpion-Bik, a fiksni su znakovi ove godine pod pritiskom zbog kvadrata Saturna i Urana, o čemu sam pisao u prethodna 3 bloga (O Saturnu i Uranu 1.dio).

Pomrčina Sunca

No uvijek je važna priča koju nam donosi sunčeva pomrčina budući da je ona u podlozi i ona nam daje još jedan okvir bar za idućih šest mjeseci. Pomrčina pada 4.12.2021. u 8:43, na 22° Strijelca, i premda je potpuna biti će kao takva vidljiva tek negdje u oceanu skoro kod Antarktike, pa je vjerojatno nitko neće imati priliku promatrati.
Ova pomrčina pripada Sarosovoj seriji 5 južno i kada pogledamo natalnu kartu cijele serije (vidi kartu lijevo) vidimo da i ne izgleda tako loše (više o Sarosovim serijama vidi ovdje: Pomrčine i Sarosove serije 1). Kratak opis bi glasio:

Sarosova serija 05južnoMlad Mjesec (pomrčina) je na 22°16' Raka i ima sekstil Marsa, te je na poluzbroju je Me/Ve. Stoga je glavna tema povezana s komunikacijom ili nekom vrstom diplomacije, u svakom slučaju postoji neka vedrina ili bar smirenost. Ali u temelju karte je veliki zračni trigon Jupitera, Neptuna i Plutona, sa Merkurom u opoziciji Plutonu i sekstilima na Jupitera i Neptuna, kao i trigon Venere i Saturna, koji možda nisu jako primjetni zbog trigona, ali pojačavaju mirnoću i svojevrsni idealizam, a koji ipak lako može prijeći i u ekstremizam i netoleranciju. Stoga izgleda da u ovoj seriji postoji izvjesna stabilnost i snaga u smislu povezivanja ideala i ideja sa osobnom snagom ili moći koja stvara dugoročnu preobrazbu i velike planove. Ali moguća je i veza podzemlja s idealima tj. neki skriveni motivi, pa čak i fanatizam u raznim oblicima. Ova bi serija trebala imati trajnije utjecaje no što je uobičajeno za pomrčine. Serija je stabilna i relativno ugodna, no u pozadini su moguće igre moći ili povremene histerične reakcije.

Serija ima dosta trigona i sekstila pa bi zato trebala biti mirnija i stabilnija. No ako proširimo orbise vidimo da je Uran vrlo blizu lunacije tako da u pozadini tinja neka nestrpljivost. Ako se sjetimo da je ovih aktivan kvadrat Urana i Saturna to može pridonijeti nestrpljivim i buntovnim ponašanjima.

Zračni trigon u karti sarosove serije djeluje smirujuće: Jupiter, Neptun i Saturn. Pa ipak, oni govore o idealizmu (Ju,Ne) i moći (Ju, Pl), a obzirom na svijet u kome živimo idealizam lako postane laž ili ideologija, a moć lako postane manipulacija i prisila. Zato spominjem fanatizam jer to već sada vidimo na djelu, i to čak na razini običnog čovjeka koji se fanatično hvata za neke ideje ili priče (npr. antivakserske ideje sa obiljem priča o urotama). Pitanje je da li se bojimo krivih stvari, optužujemo krive ljude i tako se sve više polariziramo.

Ono što je zabrinjavajuće u karti serije je Mekur u opoziciji na Plutona, jer ta os dinamizira cijeli trigon, a aspekti Merkura i Plutona su tipični kod fanatizma i mogu davati veliku uvjerljivost čak i lažima. Recimo na trgu smo mogli vidjeti više nego nekoliko slika Gospe ili transparente s optužbama za satanizam, kao i nešto svećenika koji su čak organizirali ljude da dođu – zbog takvih me stvari me ovi aspekti brinu. Ako je i crkva povezana s time onda je to strašno. Kad to već tinja u pozadini onog što se zbiva, onda možemo razmišljati o Neptunu kao ideologiji, iluzijama i lažima koje su još podgrijane grandioznim idejama i moćnim utjecajima iz pozadine (Pluton i Jupiter). A da ne ulazim onda tko je od političara tu aktivan... Prisutna je destruktivnost po svaku cijenu, umjesto bar malo konstruktivnosti.

Sunčeva pomrčina 4.12.2021.Sama pomrčina 4.12.2021. (vidi kartu desno) pada u Strijelca sa Merkurom u konjunkciji i sa sekstilom Saturna, pa ne djeluje preteško. Iako, Merkur je ovdje u Strijelcu i to "izvan granica", te izražava gore spomenutog Merkura iz karte serije. Osim toga Hrvatska ima Mjesec i Ascendent u Strijelcu, doduše nešto dalje na 18. i 22. stupnju, ali se ipak se može osjetiti utjecaj pomrčine na uglove – oustalom nekako mi i izgleda kako se mnogima pomračuje um...

Naravno u karti pomrčine je i sve bliži kvadrat Saturna i Urana tako da će pomrčina nositi taj kvadrat do iduće pomrčine (za 6 mjeseci). Ali najaktivniji je Mars u Škorpionu (u karti sarosove serije on je točno nasuprot, u Biku) koji ima seriju relativno bliskih aspekata: sekstil na Veneru i Plutona, kvadrat na Jupitera, i trigon na Neptuna. Na neki način Mars u karti tekuće pomrčine aktivira sva 3 planeta koji su u trigonu u karti Sarosove serije! Možemo se samo nadati hoće li ta trojka ipak donijeti i nešto pozitivnog poput empatije prema bližnjima, ili neku moć za činiti nešto dobro, ili više tolerancije i razumijevanja, ili kakav novi optimizam i perspektivu, a ne samo destrukciju i laži koje sada gledamo.

Ostali fenomeni u prosincu

Sva ova polarizacija među ljudima i nekakvi bunt i bijes su tipične manifestacije Saturna i Urana (više o tome u prethodnim blogovima: Pomrčine i Sarosove serije 1). I već sam ranije pisao o tome kako će lunacije u Škorpionu, ali i Marsov boravak u Škorpionu, još pojačati tj. aktivirati kvadrat Saturna i Urana. Mars 13.12. izlazi iz Škorpiona pa možda ipak za zericu smanji tenzije. Ali u Strijelcu će onda prijeći preko stupnjeva eklipse i to taman na Staru godinu, skupa sa neobičnom konfiguracijom Merkura, Venere i Plutona.

Venera

Naime, Venera ovih dana također ima svoje neobičnosti: ona se približava konjunkciji s Plutonom (11.12.). Uobičajeno bi to bio kratkotrajni i brz utjecaj da se Venera ne približava svojoj stacionarnosti tako da se kreće vrlo sporo. Zbog toga je već od 8.12. pa sve do 18.12. u konjunkciji s Plutonom unutar jednog stupnja! Nakon egzaktne konjunkcije 11.12., Venera 18.12. kreće retrogradno pa se vraća prema još jednoj konjunkciji s Plutonom 25.12., a pri tome je cijelo vrijeme vrlo blizu Plutonu, unutar stupnja, jer se kreće sporo i retrogradno. Tek se iza Nove godine udaljava od Plutona, i to unatrag prema početku Jarca (još je retrogradna). Ponovo će krenuti u direktno kretanje 29.1.2022., na 11° Jarca. 
Ako bude kakva vedra noć moći ćemo neko vrijeme vidjeti Veneru na zapadu, nakon zalaska sunca. I ne samo nju: Merkur je malo niže prema obzoru i ide sve bliže Veneri, a malo više na nebu možemo vidjeti i Saturna i iznad njega sjajnog Jupitera, oba u Vodenjaku. Tako da ako bude vedrih dana bacite pogled prema zapadu nakon zalaska Sunca - Venera i Jupiter su veoma sjajni, pa i Saturn, dok Merkur ovisi o vremenu.

Venera je retrogradna sve do 29.1.2022. Retrogradnost ne mora biti loša - ona kao da obrće odnose među ljudimau odnosu na prije, pa ih ponekad pokvari, a ponekad popravi. U svakom slučaju je fokus na rezimiranje onog što se dešavalo. E sad, problem je što je skoro cijeli prosinac u konjunkciji sa Plutonom pa je ostrašćena i ponešto opsesivna, stoga se bojim da će takvi biti i međuljudski odnosi.

Osim neobične Venere tih dana, pred Božić će im se nakratko pridružiti Merkur, tako da oko 28.12. imamo trostruku egzaktnu konjunkciju Venere, Plutona i Merkura (oko 25° Jarca). A taj dan i Jupiter prelazi u Ribe. Još sa ulaskom Sunca u Jarca imamo malu gužvu u Jarcu i na početku Vodenjaka (vidi desno kartu solsticijaPočetak Zime - Solsticij) što me nekako asocira na onu gužvu u Jarcu iz 2020. godine. Kako se kreću brojke zaraženih imamo već sada "lijepo" podsjećanje na 2020. A 24.12. je i zadnji egzaktni kvadrat Saturna i Urana. Opet ćemo imati "zanimljive" božićne i novogodišnje praznike kao i prošle. Pa ipak, ovi aspekti s Plutonom u Jarcu su puno blaži, radi se o Veneri i Merkuru, a ti aspekti puno brže prolaze.

Početak 2022. godine

Sa početkom 2022. godine aspekti se pomalo razdvajaju - naročito je bitan kraj kvadrata Saturna i Urana. Iako su oni i dalje u Vodenjaku i Biku više neće biti intenzivnijih epizoda tj. egzaktnih aspekata – iako sam rekao kako će se u Hrvatskoj osjetiti s kašnjenjem, o tome nešto kasnije. U svakom slučaju nismo baš "off the hook".

Retrogradni Merkur

Zanimljiv je i retrogradni Merkur koji od 13.1. kreće hodom unatrag, pa će se dijelom preklopiti sa retrogradnom Venerom. Ali ono što je zanimljivo jest da Merkur, nakon konjunkcije s Venerom i Plutonom na kraju Jarca, prelazi u Vodenjaka i približava se Saturnu i kvadratu s Uranom. U trenutku stacionarnosti on zapravo ne dostiže Saturna jer kreće unatrag na 10°Jarca dok se Saturn već pomaknuo do 13°. No Uran je u Biku na 10° tako da stacionarni Merkur ima egzaktni kvadrat s Uranom! Drugim riječima stacionarni (a onda i retrogradni) Merkur koji je intenzivniji u trenutku kada miruje (stacionarnost) donosi kvalitete Urana, ali i Saturna. To vrijeme bi moglo biti veselo, s puno nervoze...

Mlad Mjesec 1.2.2021.A onda se Merkur vraća u Jarca i ponovo prelazi preko Plutona (zapravo dva puta). 4.2. kreće direktno na 24°Jarca, a Pluton je na 27°, dakle Merkur će se malo dulje šetati oko Plutona.
Također, dolazi vrijeme Vodenjaka (kad Sunce pređe u Vodenjaka) koje ima i svoje lunacije u tom znaku, tako da će recimo Mlad mjesec 1.2.2021. (vidi kartu lijevo) pasti blizu Saturna i u kvadratu s Uranom, pa ćemo tih dana još osjećati zakašnjele udarce ova dva planeta. Komunikacija će i dalje biti veliki problem, već sad imamo više nego dovoljno svađa i polarizacija.

 

Ples Venere i Marsa

220302 MMVenera i Mars također imaju u znaku Jarca neobičan ples zajedno, koji traje skoro mjesec i pol dana tijekom veljače i ožujka. Naime, 24.1. Mars ulazi u Jarca i približava se Veneri. Obično je obrnuto jer se Venera obično kreće brže od Marsa, ali smo rekli kako je Venera 29.1. stacionarna i tek se počinje kretati direktno pa se kreće sporije od Marsa. Zbog toga Mars stiže Veneru i imaju prvu konjunkciju 16.2. na 16° Jarca. No kako Venera iz dana u dan ubrzava, oni su tih dana praktički stalno u konjunkciji jer su otprilike podjednake brzine. Mars je malo ispred Venere, no oko 24.2. Venera postaje brža od Marsa, pa sad ona počinje stizati Marsa, da bi ga sustigla 3.3. i to na stupnju Plutona. Dakle 3.3. imamo konjunkciju Venere, Marsa i Plutona na 27° Jarca.(vidi kartu desno za lunaciju 2.3.2022.)  Zapravo su Venera i Mars u konjunkciji unutar stupnja sve od polovice veljače, pa skoro do polovice ožujka! Matematički gledano Venera se približava Marsu i već je na par minuta od njega (jer se kreću podjednakom brzinom), ali se egzaktna konjunkcija zapravo ne dešava u Jarcu: Mars prelazi u Vodenjaka 6.3., odmah za njim i Venera koja zaostaje svega par minuta, tako da je egzaktna konjunkcija zapravo na 0°2' Vodenjaka! A to je stupanj prošlogodišnje konjunkcije Jupitera i Saturna! Dakle neposredno prije konjunkcije oba prelaze u Vodenjaka.

Nakon toga Venera još ubrzava prema svojoj punoj brzini, pa se tijekom ožujka pomalo udaljava od Marsa. S početkom proljeća, oko 21.3., prvo će Venera raditi kvadrat s Uranom, a sa dan dva razmaka i Mars. Saturn je tada već oko 21° Vodenjaka, pa dok sustignu Saturna biti će razmaknuti oko 5-6 stupnja. Stoga će konjunkcije Venere i Marsa sa Saturnom biti sa nekih tjedan dana razmaka, krajem ožujka i početkom travnja. I nadalje će se Venera, koja je ubrzala do svoje pune brzine, sve više udaljava od Marsa.

Ukratko ovo je manje uobičajeni fenomen da su Venera i Mars tako dugo u vrlo bliskoj konjunkciji unutar 1 stupnja jedan od drugog, tako da konjunkcija pokriva sve stupnjeve od sredine Jarca sve do početka Vodenjaka. Naravno najintenzivnije je kada su na stupnju Plutona oko 3.3. na 27° Jarca. Nažalost ta će se konjunkcija moći vidjeti na istoku nešto prije svitanja, naravno ako je vedro. Možda oni koji idu rano na posao mogu za vedrih dana baciti pogled prema istoku...

Dosta za sada... Nisam se osvrnuo na kartu Hrvatske koja ima interesantnih aspekata o idućoj godini, pa ću to opet odgoditi za slijedeći tekst. Stoga, pripremimo se za još jednu burnu zimu – ja ne bih previše planirao za božićno i adventsko vrijeme. Vremena su idealna za toplu sobicu i knjigu ili film, ali to sam samo ja...

 

 

il zod3w400    il zod2h400   il zod1w400