egipt

Kao što vidite stranice apotelesma se malo mijenjaju i obnavljaju i upgrade-aju pa su još u radnoj fazi... U idućim danima ću vraćati tekstove i pomalo dotjerivati izgled stranica.   
Hvala na strpljenju...!

sy06Aw60Zima još nije ni počela pa sam se odlučio osvrnuti na par knjiga koje su se relativno nedavno pojavile u prijevodima. Nisu izravno vezane za astrologiju, ali u renesansnom hermetizmu kojim se bave nalazimo puno filozofske i druge podloge čak i za suvremenu astrologiju.

 

Prošle jeseni sam kao i obično obišao zagrebački sajam knjiga (Interliber) da malo vidim što je novog i možda kupim poneku knjigu s popustom. Nekako ova kriza i mene udara pa moram vrlo selektivno kupovati knjige. Fala bogu na e-knjigama pa imam što čitati, no još uvijek je lijepo držati pravu knjigu u ruci. Pretprošle godine sam naletio na prijevod jedne od mojih omiljenih knjiga tj. autorica: Frances Yates, "Umijeće pamćenja". Bio sam ugodno iznenađen da je ta knjiga prevedena kod nas i to u izdanju Jesenski Turk. Jesenos svratih da pogledam možda je na kakvom popustu, no rekoše mi da knjige više nema, rasprodana, i da se možda može naći još po knjižarama. Ne znam u koliko su je primjeraka štampali, ali je zanimljivo da je planula. Ali onda sasvim slučajno bacim pogled na susjedni štand izdavača Vuković&Runjić i na moje iznenađenje opazim drugi prijevod iste autorice pod nazivom "Okultna filozofija u elizabetinskom dobu". Ovo mi je djelovalo kao sasvim netipična knjiga za tog izdavača, ali eto... Nedokučivi su putevi hrvatskog izdavaštva. Još je neobičniji je prijevod djela "Spiritualna i demonska magija od Ficina do Campanelle" Daniela P. Walkera još godinu ranije. Naime, Walker je bio mentor i na neki način učitelj Yatesove, i on ju je vjerojatno inspirirao da se bavi tom tematikom. Još je neobičniji izdavač te knjige po imenu Eneagram (zadruga za izdavaštvo) za kojeg nisam prije ni čuo.

Bilo kako bilo, htio sam se osvrnuti prije svega na Frances A. Yates budući da su njene knjige veoma snažno utjecale na mene još prije 30-ak godina kada sam se prvi put susreo s njima. Da odmah razjasnim, F. Yates nije nikakvi ezoterik, već profesor i suradnica na londonskom Warburg Institutu koja je stručnjakinja za renesansu i to prije svega za ovaj okultni ili hermetički vid renesanse koji je dugi niz godina bio prilično zanemarivan. Čitav taj renesansno-hermetički "pokret" mogli bi reći da svoje početke ima u liku M. Ficina jednog od ranih renesansnih neoplatonista koji je poznat po prijevodima Platona na latinski, ali i po prijevodima tzv. Corpus Hermeticuma, što je veoma utjecalo na razvoj renesansnog humanizma, ali i definiralo novodobni okultizam i magiju u jednoj od svojih grana. Njen je interes bio posebno fokusiran na lik i djelo Giordana Bruna kojeg je nemoguće razumjeti u cjelini izvan njegovih preteča u Ficinu i drugima.

Yates nema puno knjiga i mogli bi reći kako je najpoznatija njena "trilogija" koju bi najbolje bilo čitati ovim redom. Prva je "Giordano Bruno and Hermetic tradition"(Giordano Bruno i hermetička tradicija) koja, koliko znam, još nije prevedena, ali je odličan pregled situacije tih početaka renesanse i glavnih likova tog vremena, da bi u drugom dijelu predstavila i neke manje poznate činjenice Brunova života i filozofije. Bruno je 1600. spaljen na lomači i još uvijek nas uče da je spaljen zbog obrane Kopernikovih učenja što baš i nema puno veze sa stvarnim činjenicama njegova života.

Druga knjiga je spomenuto "Umijeće pamćenja" (Art of Memory) koja polazeći od nekih aspekata Brunovih ideja i filozofije ulazi u opsežnu analizu ove drvene mnemotehničke metode, koja do renesansnog doba postaje puno više od puke mnemotehnike i vrlo je važna mnogim tadašnjim okultistima i hermetičarima. Treća je knjiga "Rosicrucian enlightement" (Rozenkrojcersko prosvjetiteljstvo) u kojoj se zapravo bavi posljedicama svih tih događanja u renesansi na nastanak rozenkrojcerskih proglasa početkom 17. stoljeća, a koji su snažno utjecali na društvena pa i politička kretanja, ali i kasnije na razne rozenkrojcerske pokrete uključujući i masonske grupe.

U stvari, knjiga D.P. Walkera bi se možda trebala pročitati prva, jer i prethodi spomenutoj trilogiji, a izvrstan je uvod u knjige F. Yates jer opisuje glavne filozofsko-hermetičke kontraverze tog doba. Meni osobno je možda i zanimljivija jer se fokusira baš na filozofske probleme i pitanja, a manje na povijesna događanja. No Yatesova je puno šira u analizama povijesnih i društvenih utjecaja, i zapravo je poznata po tome što je pokazala kako neke ideje mogu utjecati na povijesna događanja, a da možda ni nemamo neke izravne materijalne činjenice koje ih potkrepljuju.

Sve ove knjige su strašno zanimljive, sa obiljem povijesnih podataka i zapravo se čitaju kao svojevrsni povijesni krimić. Ako vas zanimaju korijeni srednjovjekovne, ali i suvremene filozofije magije i okultizma, ovo su možda i najpouzdaniji izvori kroz koje ćete dobiti uvid u korijene i razvoj suvremene hermetike, ali i njen utjecaj na civilizaciju tog doba. Jedan od temelja suvremene magije je svakako i Henri Cornelius Agrippa čije djelo "Okultna filozofija" možemo prepoznati gotovo u svakom od suvremenih magova ili srodnih grupacija, a njegovo je djelo zapravo jedna važna, i zanemarena, grana renesansnog neoplatonizma. Druga grana je naprimjer Pico della Mirandola koji na neki način povezuje kabalu s kršćanstvom što je dovelo do razvoja tzv. kršćanske kabale, a što je i do danas centralna tema suvremenog okultizma. Giordano Bruno je također jedan ogranak hermetičkih ideja koji je gotovo zaseban filozofsko-religijski projekt. A i u humanizmu Erasma možemo prepoznati mnoge ideje hermetizma. Knjiga "Okultna filozofija u elizabetinskom dobu" se bavi likom i djelom Johna Dee-a poznatog engleskog okultista XVI stoljeća koji je jedno vrijeme bio važan čimbenik na dvoru engleske kraljice Elizabete, i tu Yatesova navodi i niz intrigantnih poveznica sa Spenserom, Marloweom, Miltonom, pa čak i Shakespearom i nekim njegovim dramama. Sve je to povezano sa kabalističkim učenjima i kontraverzama koje su se u raznim oblicima stvarale oko kabale.

Sam Marsilio Ficino zanimljiv je i za astrologe. Naime njegovo glavno djelo "De Vita" u 3 knjige prepuno je astrološke simbolike. I na neki način on je prvi psihološki ili humanistički astrolog, davna preteča razvoja astrologije koji će se desiti u XX stoljeću. Sjećam se da je jedno vrijeme u devedesetima bio veoma popularan među astrolozima zahvaljujući jednom suvremenom jungovskom psihologu, Thomasu Mooru, koji je napisao knjigu o Ficinovoj astrologiji, a zatim i veoma popularnu knjigu o psihologiji i načinu života ili osobnog razvoja na temelju Ficinove filozofije ("Care of the Soul", ali i mnoge druge). Mislim da je na United Astrology Conference 1992. u Atlanti bio čak i "keynote speaker" i tada sam prvi put slušao njegova predavanja i čuo za njegov rad.

 

Zanimljiv mi je taj izdavački interes za ovakvu literaturu. Ispočetka mi je bio neobičan, ali sam onda pomalo shvatio da sve to ima i dublje veze sa Hrvatima. Naime zadnjih petnaestak godine postoji pojačano istraživanje hrvatske filozofske tradicije o kojoj zapravo malo znamo. Osim kasnijih Boškovića i Getaldića, postoji cijeli niz naših (najčešće dubrovačkih) filozofa koji su veoma aktivni i to u evropskim okvirima. Još ranije postoji i Herman Dalmatin koji je među prvima preveo neke tekstove Abu M'shara sa arapskog, a neki smatraju da je upravo on donio Astrolab u srednjovjekovnu Evropu. Možda bi zapravo za centralni lik mogli uzeti Franu Petrića koji je izravno bio povezan sa Ficinom i njegovim krugom, te učestvovao u radu firentinske akademije sa Ficinom na čelu. Nedavno je objavljena (osim drugih njegovih djela) i knjiga "Zoroaster" u kojem je Petrićev prijevod takozvanih "Kaldejskih proročanstava". Naravno, to nisu proročanstva u klasičnom smislu riječi, već jedan vrlo neobičan filozofsko-mistični tekst koji je bio veoma utjecajan na tadašnje filozofe i okultiste...

Ukratko, imam osjećaj kako je probuđeni interes za hrvatske renesansne filozofe probudio i interes za okultnu i hermetičku tematiku u renesansi, pa onda indirektno i prijevode ovih nekoliko knjiga povezane s renesansom, hermetikom i okultizmom.

Ako dakle želite naučiti nešto ozbiljno o razvoju hermetike, a da to nisu njuejđerska blebetanja, ovo je literatura kojoj se možete posvetiti. Zima još nije ni počela, pa kad zahladi opskrbite se s ovih par knjiga - garantiram, neće vam biti žao. I kad ih počnete čitati nećete moći stati.

 

 

il zod3w400    il zod2h400   il zod1w400