U2egipt

Zodijak je nešto što u astrologiji uzimamo zdravo za gotovo. Pa ipak sve u vezi znakova zodijaka je prekriveno velom misterije. Zašto 12 znakova? Odakle imena znakova? Zašto povezujemo znakove s elementima? Kako su dodjeljena vladarstva? Odakle egzaltacije? To su samo neka od pitanja koja ćemo pokušati odgovoriti na sasvim novi način uronivši u same drevne početke astrologije.

 

U seminaru ćemo pokušati odgovoriti na pitanje odakle dolazi uopće pojam zodijaka i vladarstva. Što znakovi reprezentiraju? Pokazati ćemo strukturu i odnose znakova na potpuno novi način. Zašto je znak zodijaka, uz planete i kuće osnovni element astrologije. Pojmovi elementarnosti i analogije kao temelj nastanka astrologije i astroloških pojmova. Thema mundi kao paradigma natalne karte. 

  • Jezik i abeceda, te njihove pravilnosti u uspostavi veze zodijaka i elemenata. Gramatička paradigma u astrologiji. Odakle dolaze ta, zapravo neobična, imena znakova zodijaka. Konstrukcija imena znakova koristeći slogove u imenima. Veza 4 elemenata sa znakovima zodijaka. Struktura dodjele 4 elementa na bazi samih imena znakova zodijaka.
  • Struktura zodijaka kao izvor za pojam aspekata. Pojam razmaka (intervala) i njegova veza sa harmonijskim odnosima muzičke ljestvice. Zodijak kao tonovi tetrakorda i muzičke ljestvice. Osnovni harmonijski odnosi u muzici i među znakovima zodijaka.
  • Vladarstva i dodjela domicila. Zašto su dodjeljni određeni planeti određenom znaku zodijaka. Veza znakova sa egzaltacijama i ushitima planeta. Korištenje dvojnih vladara znakova.  Važnost međa i dodektemoria. Da li su dekani dio izvornog sustava?