U2egipt

syB13Ulazimo u zanimljivo razdoblje kada se planeti počinju grupirati u znaku Riba – u jednom trenu će ih biti 6 u Ribama – a Merkur to vrijeme ide unatrag. Stoga riječ dvije o retrogradnom Merkuru - malo o tekućoj retrogradnosti, a malo o retrogradnosti u sekundarnim progresijama.

 

Ponovo dolazi vrijeme retrogradnog Mekura – kreće retrogradno 23.2. na 19° Riba, a ponovo kreće direktno 18.3. kada je na 5°Ri. Inače ovaj fenomen nije rijedak, dešava se dvaput godišnje na nekih 3 tjedna. Ovaj put se Merkurovo kretanje unatrag dešava u znaku Riba sa još cijelom hrpicom planeta u znaku Riba. Dok je još stacionaran i počinje kretanje unatrag, on je još u konjunkciji sa Marsom (oko 26.2.), a tog dana i Venera ulazi u Ribe. Iako su Venera i Merkur/Mars daleko jedan od drugoga, možda će inicijalna svadljivost i lažljivost kontakta Merkura i Marsa biti u idućim danima malo ublažena. A opet, tih je dana Venera u konjunkciji s Neptunom, pa se bojim da će ipak biti prilično kaotično. Još je i Hiron na 8-9° Riba... A Jupiter kvadrira na oko 7,8°, a Saturn je u trigonu oko 11°, a Pluton u sekstilu oko 10°, pa svaki prolazak planeta po tim stupnjevima u Ribama ima hrpu aspekata. Pun Mjesec 25.2. bi mogao biti svojevrsna kulminacija kaosa: Pun Mjesec je u konjunkciji s Neptunom i u skoro egzaktnom kvadratu s Jupiterom (a oba su vladari Riba). Mlad Mjesec 11.3. je u Ribama i ukupno je 6 planeta u znaku Riba. Bacite pogled na kuću koja vam je u Ribama, jer tu će biti veselja...

Mlad Mjesec 11.3.Već idući dan Mars napušta Ribe, ali se počinje približavati Uranu... To je već malo eksplozivnija kombinacija. Još i sekstil Jupiter na njih (srećom?) – možda ublaži eksplozivnost i donese neke sretne preokrete , a možda jupiterska sklonost pretjerivanjima stvari dovede do apsurdnih ekstrema. No o tome možda u nekom idućem blogu...

Čovjek bi rekao kako nas krajem veljače čeka poprilična doza konfuzija i proturječja, što zbog retrogradnosti Merkura, a što zbog gomilanja planeta u znaku Riba. Ribe su u horoskopu Hrvatske 3. kuća (susjedi). S obzirom na situaciju sa Slovencima, veljača će biti (već je i sad) veoma čudna, nepredvidiva i zbunjujuća, s puno obrata te emocionalnih poteza i djelovanja (Merkur i Mars su zajedno u Ribama od početka veljače). I u Srbiji su neka čudna previranja oko vlade (još jedan susjed), a čini mi se da se i u Bosni nešto počelo kuhati...
S druge strane ako gledamo kuće po znakovima, tada su Ribe 4. znak-kuća, što više liči na daljnji kaos kod opozicije. A možda se opet izvuku priče o porezu na imovinu (4. kuće su i nekretnine) kako se približi 1.4. što je jedan od mogućih datuma stupanja na snagu tog novog zakona. A tu je i čudna situacija u vezi crkve (Ribe-Neptun). U svakom slučaju biti će zanimljivo, pa se pripremite... Osobno ne mislim da je retrogradni Merkur sam po sebi loš, no u znaku Riba bojim se da će biti prilično nezgodan i nepredvidiv.

Retrogradni Merkur u sekundarnim progresijama

No zapravo sam htio pričati o retrogradnom Merkuru u sekundarnim progresijama. On se ne pojavljuje kod svakoga - mora vam Merkur biti iza Sunca tj. na kasnijim ekliptičkim stupnjevima od Sunca. U tom slučaju će Merkur u prvoj polovini života krenuti unatrag i obilježiti nekih 20-ak godina nečijeg života. I uvijek će te dvije promjene smjera naznačiti važne zaokrete u životu, svjetonazoru, a veoma često u poslu i karijeri. Važne bi bile stacionarnosti i drugih planeta, no budući da imaju puno dulja razdoblja retrogradnosti ne možemo doživjeti i drugu stacionarnost. Jedino kod Merkura možemo za života osobe vidjeti obje promjene smjera.

Naprimjer, Marlonu Brandu progresivni Merkur kreće retrogradno sa 23 godine kada počinje svoj glumačku karijeru, a te 1947. dobiva ulogu u kazališnoj predstavi "Tramvaj zvan čežnje" što mu je otvorilo put slave... U idućih 20 godina on postaje super zvijezda prvo u kazalištu, a onda i na filmu, sve do početka šezdesetih kada nakon snimanja "Bounty-a" dolazi na holivudske crne liste, te gotovo nestaje iz svijeta filma. Njegova se karijera ponovo budi negdje 1971. kada snima legendarnog Coppolinog "Kuma", a to je upravo kada progresivni Mjesec ponovo kreće direktno... Nakon toga njegova karijera ima novi uzlet sa filmovima poput "Kum", "Posljednji tango u Parizu", "Apokalipsa danas" i dr. Dakle, vidimo kako promjena smjera sekundarnog Merkura stvara preokrete odnosno dva nova početka u životu.

Bob Dylanu progresivni Mjesec kreće retrogradno početkom 1967. Tada je nakon burnih reakcija zbog prelaska na električne gitare, te nakon saobraćajke s motorom, Dylan prestao nastupati uživo. Godinama nakon toga nije koncertirao već samo snimao ploče. To je veliki preokret u životu muzičara, promjena u načinu razmišljanja...

John Lennonu je krenuo retrogradno kada su Beatlesi objavili prvu ploču i praktično odmah postali slavni. On nije dočekao drugu stacionarnost jer je ubijen 1980. Čovjek se pita što bi donijela ta druga stacionarnost godinu-dvije kasnije jer je neposredno prije smrti objavio novi album nakon dulje pauze i očito se "zaželio" muziciranja.

pme70U ovih par kratkih primjera vidimo kako promjene smjera Merkura značajno mijenjaju smjer života ili karijere, i to ni u kom slučaju nije loš indikator kako bi neki pomislili s obzirom na negativnu reputaciju retrogradnog Merkura. Možda se u slučaju tranzita previše fokusiramo na samu retrogradnost Merkura, dok su možda daleko važniji stupnjevi na kojima je stacionaran jer je tada njegovo djelovanje intenzivnije, naglašenije. Zapravo, ono što zovemo "lošim" kod retrogradnog Merkura (kašnjenja, gubitak stvari, problemi s papirologijom ili transportom, i sl.) uobičajeni je Merkur, samo što je u tom razdoblju intenzivniji, izraženiji, pa ga primjećujemo. U sekundarnim progresijama je veoma važno to razdoblje kada Merkur mijenja smjer i kada uvijek donosi važne preokrete. U svakom slučaju obratite pažnju na stacionarnog Merkura i u progresijama, jer kada vidite da mijenja smjer znate da je to vrijeme promjene smjera u nečijem životu.

 

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries