U2egipt

syB18Još jedan pregled astroloških fenomena na nebu ove zime i proljeća. Izgleda da nas čeka uzbudljivo vrijeme ...

 

Ovih vedrih dana čim se malo smrači možemo uživati u pogledu na večernju Veneru kako bliješti iznad zapadnog horizonta. Ponekad pogled na planete i zvijezde može oduzeti dah...!

To je dobra vijest, a sada... Još jedan pregled fenomena na nebu ove zime (pa i proljeća), koji i nije uvijek tako lijep.

131221 ZimaSpomenuta Venera već usporava tako da ćemo ju gledati iz dana u dan sve niže prema zapadnom horizontu. Dan nakon suncostaje kreće retrogradno na zadnjem stupnju Jarca i do Nove godine će nestati sa zapadnog neba. Ponovo će se vidjeti negdje iza 20. Siječnja, ali sada prije svitanja na istočnoj strani kao zvijezda Danica iliti grčki phosphoros (lučonoša) što se iz latinskog prevodi kao Lucifer (lux phero). U trenutku tog ponovnog pojavljivanja nalazi se u konjunkciji sa Plutonom (kojeg, naravno, ne vidimo golim okom) koji je Bog podzemlja. Pa si vi mislite... Kakva je situacija i to ima smisla. Usput rečeno, 5.1. Sunce radi opoziciju s Jupiterom što je faza "skraćenog prelaska" pa će se tih dana (i tjedana) i Jupiter viđati kako cijelu noć prelazi preko neba...

No par dana nakon Venerinog kretanja unatrag (22.12.) Mars radi par nezgodnih aspekata. Na Božić ulazi u opoziciju s Uranom (na 8° Vage-Ovna). A par dana kasnije, na Staru godinu radi i Kvadrat sa Plutonom (na 11° Vage-Jarca). Mlad Mjesec 1.1.2014 ima dakle taj nezgodni T-kvadrat Mars-Uran-Pluton. To sam već ranije spominjao ali nije se na odmet podsjetiti. Ovo mi ne sliči na miran Božić. A budući da se radi o lunaciji to bi moglo utjecati na dobar dio siječnja. Ako ste rođeni u kardinalnim znakovima zaboravite na skijanje ove godine – ionak nemate para :-):-)

Nadalje, rekli smo kako je cijelo to vrijeme Venera retrogradna u Jarcu. Oko 1. veljače dolazi do 12° Jarca i tu kreće direktno, tako da je stacionarna na samo stupanj od Plutona. Tehnički ne dolazi do konjunkcije ali je jako blizu.

Tjedan dana kasnije (7.2.) Merkur kreće retrogradno - on je došao do 3° Riba također samo stupanj prije Neptuna na 4° Riba tako da tehnički nema konjunkcije, no ipak je blizu. Merkur je retrogradan do 1.3. kada na 18° Vodenjaka opet kreće direktno.

No isti dan kad Merkur kreće direktno, Mars kreće retrogradno! Mars je u Vagi još od 9. prosinca i dolazi do 27. Vage gdje kreće unatrag, a tako će ići u rikverc kroz Vagu sve do 20.5. kada kreće direktno i po treći put ide kroz cijelu Vage. U Škorpiona prelazi negdje 26. srpnja Dakle, gotovo 8 mjeseca će se šetati kroz Vagu! I tri će puta proći kroz opoziciju s Uranom i kvadratom s Plutonom.
Vidimo dakle pravu malu seriju retrogradnosti brzih planeta!

140423Posebno je zanimljiv taj veliki kardinalni križ u travnju (22/23.4.2014) kada će se pridružiti i Jupiter, pa će sva 4 planeta u jednom trenutku biti na istom stupnju, gotovo u minutu, na 14° stupnju kardinalnih - Mars u Vagi, Uran u Ovnu, Pluton u Jarcu i Jupiter u Raku! Ovo je rijetkost da se baš svi ovako slože u stupanj. Baš me zanima što će se događati.

Još k tome je prethodni Mlad Mjesec (30.3.) na 9° stupnjeva Ovna što je dovoljno blizu Uranu i ekipi. U lipnju će još jednom Mars proći kroz Vagu ali tu će se već planeti malo razmaknuti. No o tom potom....

Osim toga, travanj je sezona pomrčina: mjesečeva je 15.4. na 25° Ovna-Vage, a sunčeva pomrčina pada 29.4. na 8° Bika, još uvijek sa aktivnim velikim križem u kartama pomrčina. Srećom sunčeva radi sekstil na Jupitera i Neptuna i trigon na Plutona. Sarosova serija 16S kojoj pripada ova pomrčina Sunca je ambivalentna i kaže:

MM je na 28Dj58. Saturn je u trigonu s Neptunom, a oba u sekstilu s Venerom. Ma=Ur/Ne; Ju=MM/Pl; Ne=MM/Čv. Pomalo ambivalentna serija: pokušaji djelovanja u naletima inspiracije, ali kao da se energija uzalud troši pa stvari djeluju iscrpljujuće. Hiperaktivnost se izmjenjuje s umorom ili depresijom. Nedostaju jasni ciljevi iako je prisutna ogromna želja, pa čak i megalomanski planovi. Potrebno je usporiti i organizirati se umjesto impulzivnog zaletavanja na razne strane. U biti, ovo je vrijeme za kontemplaciju, a ne djelovanje.

Sunčeva pomrčinaDjeluje pomalo apatično, ali možda bar smanji agresiju. Nisam siguran da je ovo dobro za našu situaciju – iovako izgleda da vlada konfuzija i izgubljenost.

 

U horoskopu Hrvatske Merkur je u Raku u opoziciji sa Uranom na 12° Jarca i Neptunom na 15° Jarca i te će planete aktivirati velikim kardinalnim križem u travnju. Ako gledamo kuće po znakovima (whole sign) to bi Merkur smještalo u 8., a ova dva u 2. kuću: financije, porezi, zaduživanja... Jupiter u 8. kući-znaku samo može povećavati poreze i zaduživanja. A budući da je Djevica 10. znak-kuća vlada bi mogla doživjeti neke udarce ili promjene (ili vladajuća stranka). A budući da njih 4 aspektira ova tri natalna, zapravo je teško specificirati koja područja će se uzdrmati. Ionako je sve uzdrmano, Uran vlada 3. kućom, dakle učitelji i školstvo, Pluton je 12 kuća-znak, dakle zdravstvo i liječnici... Veselja na sve strane... Jedina nada jest da Jupiter u Raku donese i nešto pozitivno, a ne samo pretjerivanja i aroganciju (i s jedne i s druge strane). Kombinacija Jupitera i Urana mogu donijeti iznenadne obrate, ali kako stvari stoje ne znam što bi to moglo biti.

Ali onda dolazi svjetsko prvenstvo u nogometu, pa će sve otići u drugi plan. Možda nešto korisno od nogometa (možda je to sretni obrat :-) ). Osim ako ne podstakne opet nacionalni fanatizam jer tada će Saturn ponovo ići preko Plutona u kvadratu na stelium u Lavu kao što je bilo ove jeseni... Kako stvari stoje još će tu biti fanatizma, posebno onog religioznog... I onda mi u takvoj klimi očekujemo investicije, moš mislit... Sve u svemu, burno nas proljeće čeka.

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries