U2egipt

syB09Kvadrat Urana i Plutona još uvijek je aktivan i ovo proljeće su se pojavili i novi zapleti u priči. Malo sam proširio priču i na još neke aspekte transcendentalnih planeta poput Urana i Neptuna, te na Saturna kao "okidača" krize...

 

Često sam se u prethodnim blogovima osvrtao na kvadrat Urana i Plutona (2012-15), naprosto zato što su kontakti transcendentalnih planeta iznimno rijetki i ostavljaju dugoročne posljedice. Naprimjer, ja sam rođen u šezdesetima nešto prije egzaktne konjunkcije Urana i Plutona koja je bila 1965-66 pa je ona dio moje natalne konfiguracije. Nakon toga sam proživio konjunkciju Urana i Neptuna 1993. godine za koju se smatra da je donijela raspad SSSR-a i istočnog bloka, ali i Jugoslavije. I danas svjedočimo dugotrajnom kvadratu Urana i Plutona (2012-15) koja je počela sa velikom ekonomskom krizom, donijela arapsko proljeća, Siriju, a sad i Ukrajinu i Iran.

Slijedeći kontakt transcendentalnih planeta je kvadrat Urana i Neptuna 2039-41, a zatim opozicija Urana i Plutona 2046-48. Tko zna da li ću ja i moja generacija doživjeti ova dva fenomena - vjerojatno ne - pa će to biti realnost vas mlađih. Želim reći kako su ovi kontakti transcendentalnih planeta relativno rijetki. Za svog života možda doživimo dva ili tri takva fenomena pa im stoga treba pridati dosta pažnje pogotovo kada ih živimo.

Ranih devedesetih sam imao sreće često ići na astrološke konferencije širom svijeta. U to je vrijeme, nakon pada Berlinskog zida, bio neki optimizam u zraku i zapadni astrolozi su se jako trudili da pomognu istočnim kolegama i da uspostave kontakte. Kao što rekoh to je vrijeme konjunkcije Urana i Neptuna koja se često tumačila kao simbol spajanja zapadne individualističke demokracije (Uran) i istočnih komunističkih i socijalističkih sustava (Neptun). I svuda se pisalo o toj konjunkciji. Jedino je krvavi raspad Jugoslavije narušavao tu gotovo idiličnu sliku. No i to jest tipična manifestacija Neptunove strane: ono što je idilično često se pretvara u noćnu moru, nemoć pred rastakanjem ideala često vodi u iracionalni bijes i destrukciju (Vidi moj tekst o Neptunu).

Sjećam se kako je na jednoj konferenciji (mislim u Luzernu) čak i Liz Greene, poznata psihološka astrologinja, održala predavanje o mundanim događanjima, što je iznimno rijetko za nju da se bavi takvim temama. Ona je i tome pristupila psihološki i postavila pitanje da li se moglo štogod drugačije napraviti, možda spriječiti krvoprolića i sl. Njen odgovor je bio kako ne možemo državu, tj. kolektiv, poslati na terapiju, no pojedince možemo. Drugim riječima ono na čemu možemo raditi jest individualni rad i razvoj nadajući se kako će to vremenom donijeti i promjene u svijesti, a onda i promjene u društvima. To jest idealistično gledanje, ali izgleda mi da i nema alternative. Manje-više svi veliki lideri koji donesu neku nadu u moguće promjene u društvu na kraju se pokažu ili kao diktatori, ili kao lopovi, ili kao nesposobni. U ovim našim krajevima je to bolno očigledno...

 

Natrag astrologiji. Vidimo kako je konjunkcija Urana i Neptuna bila 1993. godine, dok su se stvari zapravo počele dešavati još 1989.: pad berlinskog zida, kod nas prvi izbori i pobjeda HDZ-a, a zatim i rat 91. No 1989. je Saturn prelazio konjunkcijom prvo Urana, a zatim i Neptuna, koji su blizu jedan drugome, ali još 7,8 stupnjeva udaljeni jedan od drugoga tj od egzaktne konjunkcije. Kao da je Saturnov kontakt s Uranom i Neptunom pokrenuo događaje i nešto prije same egzaktne konjunkcije. S druge strane možemo reći kako sama konjunkcija djeluje već i prije prvog egzaktnog aspekta, a eventualni kontakt Saturna to ponešto pojača.

Sličan scenarij imamo i sa našim kvadratom Urana i Plutona koji prvi egzaktan kvadrat ima u lipnju 2012. (zadnji 2015.), kada se kriza već dobrano zahuktala. No Saturn prolazi kroz Djevicu 2008-09 te u tom razdoblju radi opoziciju na Urana, a zatim i kvadrat na Plutona. Sjećamo se kako je 2008. (pa i prije) bio početak velike krize sa bankama i poduže recesije. Dakle, opet je Saturn "okidač" čak i par godina prije samih kontakata Urana i Plutona. Uslijedila su razna događanja u vezi krize (Grčka, Španjolska, Portugal), a ta priča s ekonomskom krizom još nije gotova. Desila su se "arapska proljeća" smjene režima u sjevernoafričkim zemljama. Pa onda kriza u Siriji koja pokazuje svu apsurdnost tih revolucija: svi su bili na strani pobunjenika, da bi se sada vidjelo kako su ti pobunjenici zapravo militantni ekstremisti... Pa ti sad biraj stranu... Sve to se sada prelilo i na novu krizu u Iranu. A peti kvadrat Urana i Plutona ovog proljeća iznio je i novu priču, možda i najopasniju: Ukrajina i sukob s Rusijom. Zadnji je kvadrat na proljeće 2015. pa se još puno toga može zakomplicirati. Tek se iza toga Uran udaljava od kvadrata s Plutonom i možda se stvari počinju razrješavati, ili bolje reći, možda neće biti daljnih komplikacija. No isto tako je moguće da će se posljedice tih događanja osjetiti tek nešto kasnije kad Saturn ponovo dodirne ova dva planeta. Proći će još godine prije stabiliziranja...

Nekako mi se čini 2020. godina dosta važna ili prelomna jer će Saturn biti u Jarcu u konjunkciji s Plutonom (Uran je malo dalje u Biku). Srećom (ili nesrećom) te godine je i Jupiter u Jarcu tako da zapravo imamo sinodičke konjunkcije Jupitera i Saturna negdje u blizini Plutona (ali tek krajem 2020.). Jupiter i Saturn imaju konjunkcije svakih 20 godina i od davnina su povezane s "promjenom dinastija" tj. nekim značajnijim društvenim promjenama i obratima ili novim počecima. No to dvoje skupa s Plutonom - to tek mogu biti radikalne promjene i teške situacije... I onda još u 2021. imamo Saturn kvadrat Uran... Tek nakon toga bi se mogao očekivao neki novi i stabilniji ciklus. Ali svašta se još može dotada desiti, a kako se stvari razvijaju nekako ne sluti na dobro. Čak je i vrijeme potpuno poludilo...:-) No ako pogledate prethodne krize koje su se dešavale za kvadrata i opozicija Urana i Plutona vidjeti ćete da su donosile dugotrajne recesije i obilježila cijelo desetljeće (pa i više).

Uglavnom, želim upozoriti na činjenicu da kod velikih kontakata transcendentalnih planeta (koji djeluju više godina) izgleda kako Saturnov dodir sa tim planetima djeluje kao pokretač događanja ili okidač. To se desi ponekad prije, ili nakon kontakata sporih planeta (a ponekad oboje). A ponekad i za vrijeme samih aspekata – recimo konjunkcija Urana i Plutona šezdesetih je imala istovremeno i opoziciju Saturna, a te su godine u mnogo čemu prelomne za zapadno društvo. U tom smislu imamo dva okidača (kada Saturn aspektira Urana i Plutona) koji zapravo manifestiraju kvadrat Urana i Plutona jedan nešto prije (2008/09) a drugi nešto kasnije (2020/21).

 

Ako vas zanima više o Uranu i Plutonu možete pogledati i prethodne blogove: Kvadrat Urana i Plutona i 2012. godina ili Uran, Pluton i Francuska revolucija

 

 

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries