U2egipt

syB24Ljeto se bliži kraju, pa je vrijeme da se osvrnemo na planetarne konstelacije na nebu koje nas čekaju ove jeseni...

 

Rujan smo dočekali sa retrogradnom Venerom, a baš oko 1.9. su se ponovo susreli Venera i Mars negdje oko 15° Lava. Oboje su sada jutarnje zvijezde tako da ih možemo vidjeti prije svitanja. Nakon toga se Mars udaljava od Venere koja već 5.9. kreće direktno. Ispočetka je Venera sporija od Marsa ali iz dana u dan ubrzava, tako da će njih dvoje biti blizu jedno drugom još iduća 2-3 mjeseca. Venera će ponovo stići Marsa negdje 2.11. Tijekom listopada će ući u Djevicu i jedan za drugim prelaziti preko Jupitera i opozicijom na Neptuna... No vratit ću se na to.

Sunčeva pomrcina 13.9.U rujnu nas čekaju dvije pomrčine – Sunčeva 13.9. (20° Djevice) i Mjesečeva 28.9. (4° Vaga-Ovan). Sunčeva pomrčina pripada Sarosovoj seriji 18N što je svojevrsna natalna kvaliteta pomrčina te serije. A ova serija djeluje dosta neugodno (vidi kartu). Vidimo konjunkciju Merkura i Plutona u vrhu T-kvadrata sa Marsom (i Saturnom) na jednoj strani, te Uranom na drugoj strani. Dosta čupavo i ekstremno... Još se kontakt Merkura i Plutona ponavlja i u tekućoj sunčevoj pomrčini pri čemu je za Zagreb Merkur na Ascendentu, a Pluton u kvadratu na oboje (još je aktivan i malo širi kvadrat/opozicija Urana). To mi djeluje kao ekstremizam ili fanatizam prije svega u komunikaciji, ali i šire. A dolaze nam izbori i već je sada jasno da su strane ekstremno podijeljene i da će biti surovo... Taj Merkur je još stacionaran i time i naglašeniji, a možda činjenica da je u Vagi malo olakša stvari. Merkur je retrogradan od 18.9. do 9.10. i cijelo to vrijeme je u Vagi što više govori o neodlučnostima negoli o toleranciji – poput legendarnog Račanovog "odlučno možda".

Sarosova serija 18NU karti cijele sarosove serije jedino dobro djeluje konjunkcija Ve-Ju koja možda može stvari malo "omekšati", no isto tako može dovesti do pretjeranih strasti. Ve-Ju kontakti su poznati po sklonosti pretjerivanju i neobuzdanom prepuštanju emocijama. Ako se sjetimo da su još cijelu jesen Venera i Mars (pa i Jupiter u studenom) jako blizu jedno drugome onda možemo očekivati puno uzburkanih strasti. No moguće je da nam to donese i malo veselja i optimizma. Ionako sada, pred izbore, vlada stalno donosi neke mjere koje bi trebale malo olakšati život ljudima...

Između dviju pomrčina imamo još i egzaktnu opoziciju Jupitera i Neptuna, što znači da je ona aktivna u obje pomrčine. Iako to na prvi pogled djeluje kao nježan idealistični aspekt, svaki pretjerani (Jup) idealizam (Nep) se pretvara u ideologiju. Osim toga taj aspekt mislim da dobro opisuje izbjegličku krizu koja se dešava i neće tako skoro stati (pomrčine počinju djelovati nešto prije i aktivne su bar pola godine). Još Mars 26.9. radi kvadrat na Saturna, što će trajnije djelovati jer se nalazi u karti pomrčine 28.9. No možda ipak Jupiter i Neptun donesu malo više suosjećanja, vjere, i pozitivnog idealizma.

Mlad Mjesec 13.10.U listopadu imamo već spomenuto približavanje Venere koja ubrzava i sustiže Marsa i Jupitera (već u Djevici), a nešto ranije svi prolaze opozicijom na Neptuna. Mars je u konjunkciji s Jupiterom oko 18.9. na oko 14° Djevice, a i Venera je blizu, na oko 8 stupnjeva – ona će egzaktno preći preko Jupitera 25.10. U danima oko 23.9. svo troje će biti na oko 2 stupnja jedan od drugog. A pritom svi rade trigon na Plutona (jedan za drugim par dana ranije). Zapravo, Jupiter radi egzaktni trigon na Plutona već 13.10. skupa sa Marsom koji je gotovo na istom stupnju, dok se Venera brzo približava. To jesu energični aspekti koji mogu probuditi optimizam u ljudima, ali isto tako (zbog Plutona) gurnuti stvari u pretjerivanja. U kontekstu ranije spomenutih strasti u vezi pomrčina čak ni ovaj trigon ne djeluje previše zdravo. Previše je nestabilnosti (izbjeglice, Bliski istok, Ukrajina...) da bi strasti bile od pomoći. Idealizam lako postaje fanatizam a toga imamo već previše.

Pun Mjesec 25.11.Studeni donosi konjunkciju Venere i Marsa oko 23. stupnja Djevice (2.11.) nakon čega se Venera udaljava. Ali u studenom se Saturn približava kvadratu sa Neptunom. Saturn je još 17.9. konačno za stalno napustio znak Škorpiona i moram priznati da je bio iscrpljujući u Škorpionu. No 26.11. radi prvi egzaktni kvadrat na Neptuna (na 7° Strijelac-Ribe), a to je također klasični aspekt razočarenja, tuge, gubitka energije i vitalnosti. Isti dan je i Pun Mjesec vrlo blizu Saturnu i u kvadratu na Neptuna.

151211 MMTih dana (i kasnije u prosincu) se još jednom približava Uran kvadratu na Plutona iako kvadrat neće biti egzaktan – no približit će se na oko stupanj i pol što je vrlo blizu da budu veoma aktivni. Sredinom prosinca će i Mars proći sredinom Vage i raditi kvadrat tj. opoziciju na ovo dvoje (vidi kartu Mladog Mjeseca 11.12.) a iako kratkotrajni ovi aspekti mogu biti eksplozivni ili provokativni.

Baš me zanima kojeg će datum biti izbori - ovih se dana nešto spominje prosinac... Možda, kad objave datum izbora, bacim pogled još jednom na aspekte. Ali Hrvatska ima Asc u Strijelcu, pa ulazak Saturna u Strijelca može ići samo na ruku konzervativnijim strankama. Zanimljivo je primijetiti kako se spomenuta trostruka konjunkcija Venere, Marsa i Jupitera (u Djevici) u trigonu na Plutona slično pojavljuje u karti Hrvatske nezavisnosti, samo što je trostruka konjunkcija u Lavu, a aspekt s Plutonom je kvadrat. Nije ni čudo što se ponavljaju priče iz devedesetih... Samo da ne bude gore...

Toliko o ovoj jeseni... Nisam ljubitelj ovakvih općih prognoza pa ovo shvatite više kao podsjetnik na nebeske fenomene, a sami ćete morati vidjeti gdje vam padaju ovi planeti u vašoj natalnoj karti.

 

 

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries