U2egipt

syB06Promatrati samo jedan ciklus (Saturna i Urana) može biti zanimljivo, ali može ponekad biti izvučeno iz konteksta. Postoje i drugi ciklusi koje se dešavaju paralelno pa ću ovdje obratiti pažnju barem na neke od njih. 

 

Iz današnje perspektive vidimo koliko se svijet promijenio samo zadnjih 20-30 godina. Gore sam napravio brzi pregled samo nekih događanja iz zadnjeg ciklusa, no sada bih podsjetio i na neke druge cikluse koji su u pozadini. Jer nijedan ciklus nije izdvojen i ciklusi se stalno preklapaju. I to čini stvari kompliciranim za analizu. No neke jednostavnije poveznice se mogu načiniti. Recimo, možemo pogledati 3 ciklusa najsporijih planeta Urana, Plutona i Neptuna, koji su kao neka pozadina, te ih usporediti sa tri ciklusa Saturna sa ovim planetima. Posebno ako gledamo ciklus Saturna i Urana, dobro je obratiti pažnju na barem dva sporija ciklusa: Uran-Pluton i Uran-Neptun – dakle možemo promatrati parove 3 planeta sa Uranom. Već sam spominjao kako smatram kako Saturnovi aspekti na 3 spora planeta na neki način manifestira aspekte (cikluse) sporijih planeta – gotovo da bi mogli reći kako je Saturn okidač za konkretne manifestacije ovih sporih ciklusa. Tako bi mogli gledati Uran-Pluton kao najsporiji i najdestruktivniji po pitanju promjena; pa Uran-Neptun sa snažnim primjesama idealizma ili povezivanja i sa manje destruktivnosti; a Saturn-Uran je kao manifestacija odnosno okidač za ono što nose ova dva sporija ciklusa. O Saturnu i Neptunu ćemo pričati kad za koju godinu dođe do Neptuna... :-):-)

Veza s Neptunom

Konjunkcija Saturna i Urana iz 1988. godine o kojem smo govorili jest istovremeno aktiviranje velike konjunkciju Urana i Neptuna u Jarcu koja dešava se tih godina (tj. početkom devedesetih), a ujedno je kraj ciklusa prethodne konjunkcije Urana i Neptuna – prethodna konjunkcija Urana i Neptuna je obilježila dekadu oko 1820. g. što je bilo vrijeme velikog preslagivanja Evrope nakon Napoleonskih osvajanja odnosno konačnog poraza Napoleona 1815. godine (Napoleon je umro 1821.na Sv. Heleni). Zapravo, tih se godina (1820-ih) preklapa nekoliko ciklusa: konjunkcija Urana Neptuna na samom kraju Strijelca je u kvadratu na konjukciju Saturna Plutona na kraju Riba, tako da imamo i (zadnji) kvadrat Urana i Plutona (kao i 2012-15.), te kvadrat Saturna i Urana (kao i ove 2021.). Ciklus Urana i Plutona će se završiti (i početi novi) konjunkcijom u 1960-im godinama.

No konjunkcija Urana i Neptuna iz ranih devedesetih XX.st. kao da se aktivirala nešto ranije kada je Saturn prešao preko Urana (i ubrzo preko Neptuna). I iako je konjunkcija Saturna i Urana matematički na 29°55' Strijelaca, u mnogo čemu nosi kvalitete Jarca jer oba odmah prelaze u Jarca, pa će Uran provesti naredne godine sa Neptunom i Saturnom u Jarcu.
Stoga kada govorimo o konjunkciji Saturna i Urana kao novom ciklusu, treba imati na umu pozadinu ovog većeg ciklusa Urana i Neptuna koji je na početku i dešava se u Jarcu (institucije, strukture, materijalno) slično kao što je fokus na Jarca bio i 2020. (sa Jupiterom, Saturnom i Plutonom u Jarcu).

Osim toga 1820-ih i kasnije djeluju Marx i Engels, pa bi mogli reći kako se socijalističke i komunističke ideje tada rađaju, a na neki način završavaju (ili kreću u novu fazu) 1990-ih godina. Polovica tog ciklusa (opozicija) pada oko 1910-ih vrlo blizu I. svjetskom ratu i prvim socijalističkim revolucijama – mogli bi reći kako počinje faza manifestacije tih ideja (opozicija).
Također uočite i da su te promjene manje nasilne (bar ove zadnje), rekao bih zbog Neptuna. Kraj istočnog bloka i promjene u SSSR-u ipak nisu bile toliko krvave (osim kod nas). Neptun malo ublažava destrukciju (za razliku od Plutona).

Veza s ciklusom Jupitera i Saturna

Ako skočimo u milenijsku 2000. koju su mnogi čekali sa strepnjom, tek sada vidimo koliko se toga promijenilo od tada. Od pobjede Busha mlađeg u SAD-u (koji mnogi i danas smatraju sumnjivom i kontraverznom...), i odmah slijedeće godina rušenja Blizanaca i "war on terror" svijet je ušao u neku novu fazu (zapravo, matematički milenij i počinje sa 2001. :-). Ne možemo se ne zapitati kako bi to sve ispalo da je recimo Al Gore tada pobijedio... Ti ratovi na bliskom istoku su obilježili svijet evo do nedavnog odlaska iz Afganistana i munjevitog vraćanja Talibana. Usput rečeno 1988. (za naše konjukcije Saturna-Urana) Rusi su napustili Afganistan nakon 8. godina – ni oni nisu uspjeli obuzdati Talibane, kao ni ameri. Žilav neki narod...

Astrološki, 2000.-e imamo i konjunkciju Jupitera i Saturna (posljednja u zemljanim znacima tj. Biku) koja je imala svoj novi ciklus (novu konjunkciju) baš prošlog prosinca 2020. pred Božić. Konjunkcija Jupitera i Saturna iz 2000. je imala ujedno i kvadrat Urana, pa je to gotovo istovremeno bio i kvadrat Saturna i Urana o kojem pričamo, sa početkom 1988. Pri tome je Uran u Vodenjaku, a Jupiter i Saturn u Biku. Uran i Saturn su zamijenili znakove u odnosu na ovogodišnji kvadrat Saturna (u Vodenjaku) i Urana u Biku. Zapravo, te 2000. imamo 2 čimbenika paralelno: novi ciklus Jup-Sat, te kvadrat kao prva važna faza ciklusa Saturn-Uran.

Stoga bi mogli reći kako su Jupiter i Saturn 2020. završili ciklus iz 2000. i počeli novi ciklus, a s ovom godinom Saturn i Uran ulaze u završni kvadrat, pri čemu je mnogo toga povezano s vremenom oko 2000. godine. I da, svijet je drugačiji, prije svega tehnološki, a promjene se dešavaju užasno brzo. Tko je od nas 2000. imao uopće mobitel, a smartfoni nisu još ni postojali - tek 2007,08 počinje era smartfona koji su danas svakodnevnica. Samo to je dovoljno da vidimo kako se brzo naši životi mijenjaju, a starije generacije teško hvataju korak s inovacijama i promjenama koje se prebrzo zbivaju.

Veza s Plutonom

Pluton je 2008. ušao u Jarca, i to je vrijeme velike krize bankarskih institucija, a istovremeno imamo opoziciju Saturna i Urana (Djevice-Ribe). No zadnja od tih 5 opozicija pada već na 0°Vage (Saturn) i 0°Ovna (Uran), Pluton je u nepotpunom kvadratu na oba (na 3° Jarca), a Jupiter je u konjunkciji sa Uranom! Svi spori planeti osim Neptuna su T-kvadratu – ne sasvim egzaktnom, ali na dva-tri stupnja. Kriza nije gotova, ovo je najava onog što dolazi... Spomenuh nekoliko europskih zemalja na rubu stečaja – Europa priprema spas sa stotinama milijardi Eura za Portugal, Irsku, Italiju i Španjolsku... Grčka je u najgorem stanju, još će godinama prolaziti kroz krizu, demonstracije, promjene vlasti... Istovremeno, nemiri i demonstracije u sjevernoj Africi, Libiji i drugdje... ISIL iz sjevera Iraka širi se bliskim istokom ka Siriji. Upliće se Rusija, Turska... Milioni izbjeglica. Pa onda nemiri u Ukrajini, pa Rusi aneksiraju Krim. Počinju problemi sa izbjeglicama iz Afrike i Azije – svi žele u Europu...

2012-15. imamo seriju kvadrata Urana i Plutona o kojima sam pisao tih godina. (Kvadrat Urana i Plutona i 2012. godina) Rekli smo kako je konjunkcija Urana i Plutona (dakle novi veliki ciklus) počela 1965/66 sa velikim promjenama kako političkim, tako još i više društvenim, koja nekako i danas osjećamo, a nedavni kvadrat je prva faza (ili kriza) tog procesa. No jasno je da se zbivaju velika previranja i krize.

I taman kad pomisliš da se sve smiruje evo epidemije. U nekom smislu ona je svima dobro došla: restrikcije prema izbjeglicama sad imaju opravdanje. Ekonomska recesije se može opravdati također, čak je možda moguće i provesti neke reforme i promjene koje inače ne bi mogli. Svi smo nakratko stali, ali nismo ni toliko trošili, pa možda nismo prejako osjetili posljedice... S druge strane neki sektori su jako stradali... Pandemija je, čini mi se, opet ubrzala neke procese i promjene na svjetskoj razini... I opet kao da je prelazak Saturna preko Plutona u 2020. i sada kvadrat Saturna prema Uranu manifestirao promjene, bunt i nemir Urana, ali i mračnu stranu Plutona sa svim promjenama perspektive koje često donosi. Da, na mnogo toga gledamo drugačije nakon pandemije. Sada je pitanje koliko ćemo jako osjetiti (ekonomske) posljedice svega toga.

Pluton izvlači onu mračniju stranu i te su godine bile veoma intenzivne i burne. No ipak Uran i Pluton se udaljavaju od kvadrata i slijedi oporavak. I kvadrat Saturna i Urana se u idućoj (2022.) godini odvaja i bez obzira na posljedice, ne vidim neko vrijeme daljnjih astroloških komplikacija. Neće to biti preko noći, ali ja vidim neko svjetlo na kraju tunela (i nadam se da nije vlak :-)). No još ćemo se neko vrijeme baviti posljedicama svih tih događanja zadnjih desetak godina, a tek nas čeka zadnji kvadrat u prosincu 2021.: već se priča o inflaciji koju itekako osjećamo, svi očekuju nove valove izbjeglica, naslućuju se energetski problemi, problemi s opskrbom, a Covid je još tu oko nas u svom 4. valu... Britanci će još svašta raditi u borbi za egzistenciju nakon Brexita, pa i podvale spram EU. O utjecaju Kine da ne govorim...

A Hrvatska...?

Što se tiče ciklusa Saturna i Urana, on nam pokazuje i neka bitna razdoblja u povijesti Hrvatske. Konjunkcija iz 1988. je donijela odmah i prve demokratske izbore 1989. (još u Jugoslaviji).

Kvadrat iz 1999-2000 je vrijeme kada je Tuđman umro sa svim previranjima i promjenama vlasti: SDP pobjeđuje na izborima, i Mesić postaje predsjednik. A HDZ je jedva preživio... Taj je kvadrat sa Saturnom u sredini Bika i Uranom u Vodenjaku, pa oni aspektiraju stelijum u Lavu i Plutona u Škorpionu u karti Hrvatske.

Opozicija Saturna i Urana (Djevica-Ribe) je donijela (osim ogromne financijske krize) i onu čudnovatu ostavku Sanadera, preuzimanje vlade od J. Kosor, ali ubrzo opet pobjedu SDP-a 2011. sa Milanovićem na čelu.

Izgleda kako kvadrat ili opozicija Saturna i Urana nosi promjene na vlasti ili možda krize u HDZ-u. No ovaj kvadrat (2021) je obrnut od onog iz 2000-e: Saturn u Vodenjaku, a Uran u Biku. Izgleda da je i kriza obrnuta: u SDP-u je raskol, dok je HDZ relativno stabilan. No ako bi "Možemo" shvatili kao neki ekvivalent SDP-u, oni su ove godine iskočili bar na lokalnim izborima tj. u Zagrebu. E sad, tu već počinju problemi i biti će još svega, jer je očito kako nakon raspada Domovinskog pokreta u fokus HDZ-a dolazi "Možemo", pa već vidimo mine na svakom koraku. Sad će se vidjeti koliko su čvrsti i stabilni unutar sebe... No Zagreb (kao najveći ekonomski centar u HR) je u gabuli već neko vrijeme samo što je Bandić i ekipa to uspijevala prikrivati. Sad će sve te stvari izlaziti... No ako se kriza i inflacija pogorša u idućoj godini (a sve je nekako klimavo), i u HDZ-u (ili bar vladi) bi moglo biti pretumbavanja. Već se nešto zakuhalo sa ovom potvrđenom presudom protiv HDZ-a...   Dakle u svijetlu ovog ciklusa Saturna i Urana dvije najveće promjene u Hrvatskoj su se desile za njihovog kvadrat i opozicije – sad ćemo vidjeti što će još donijeti ovaj tekući kvadrat.

 Inače karta Hrvatske pokazuje dosta "zanimljivih" astroloških indikacija. Prvo, ušli smo u prvi Saturnov povratak, a u sekundarnim progresijama je progresivni Pun mjesec na samom progresivnom Saturnu. Ne mora to biti loše, ulazimo u neku zreliju fazu, pa čak dobru (dugoročno gledano). No Saturn iduće godine također prelazi opozicijom natalnog stelijuma Venere, Marsa i Jupitera koji su još u kvadratu s Plutonom. To će biti možda manje ugodno. A onda i Uran iz Bika kvadrira taj stelijum i još će neko vrijeme šetati tuda. Da, taj kvadrat Saturna i Urana ćemo osjetiti s malim kašnjenjem u idućoj godini. E sad, to može biti dobro ako se zaista stvari počnu mijenjati, ali može biti i gadno, zbog nestrpljivosti i bunta Urana. A već smo rekli kako se osjeća napetost, nervoza i frustriranost ljudi.
Morati ću se u jednom od idućih blogova malo detaljnije pozabaviti tim konfiguracijama...

I na kraju...

Neko bi mogao reći kako je ovakva analiza događaja proizvoljna – i sam znam reći kako u mnoštvu događaja uvijek možemo naći nešto što nam se uklapa u simboliku koju tražimo. No nije li svako tumačenje povijesnih događaja podložno tome. Historiografi u raznim razdobljima različito tumače i povezuju povijesne događaje. Utoliko i ovakva analiza (naravno malo detaljnija) bi nam mogla dati nekakvi kriterij za strukturiranje i povezivanje događaja iz ranih razdoblja koji ne moraju biti očigledni, pa tako možemo dobiti novu perspektivu koja za kriterij ima neke prirodne, astronomske cikluse.

Zapravo sličnu stvar možemo primijeniti i na individualne živote (ako nečiji život shvatimo kao neku povijest događaja), pa povezujemo događaje u nečijem životu s astronomskim ciklusima. To nam može pomoći da kreiramo narativ nečijeg života, a samim time prepoznamo smislenost u našim životima. To je narativ koji mi zapravo sami kreiramo, samo koristimo astrološke cikluse kao kriterij za povezivanje. Planetarni ciklusi ne nose smisao već nam daju znakove za poveznice i obrasce, a čovjek je taj koji onda iz toga stvara smislenost povezujući događaje u narativ. Jer, smisao nije u planetima, već u nama samima.

 

 

 

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries