U2egipt

sy20w40Poluzbrojevi, popularno zvani midpointi, jedna su od tehnika koja je pomalo ušla u mainstream astrologiju kao jedan od uobičajenih alata u analizi natalne karte.

Ideja poluzbrojeva je došla iz Hamburške škole astrologije Alfreda Wittea koja je danas poznata i pod nazivom Uranska astrologija. No zapravo je Rainhold Ebertin pojednostavnio Witteov sustav i sveo ga na poluzbrojeve (midpointe) planeta pomoću kojih analiziramo natalnu kartu.

Poluzbroj je točka tj. stupanj koji je na polovici udaljenosti nekog para planeta. Kada znamo taj stupanj gledamo da li je neki planet u konjunkciji, opoziciji, kvadratu, ili polukvadratu i seskikvadratu - ukratko gledamo 8 harmonik. Uočite kako se ne koriste trigoni i sekstili jer se smatra kako oni nemaju dinamičku snagu da bi proizveli neke efekte. Orbisi se koriste veoma mali - stupanj do stupanj i pol - jer bi u protivnom imali tako veliki broj poluzbrojeva da bi analiza postala besmislena.

Jednom kada je neki planet u aspektu na poluzbroju to označavamo ovako:

Saturn = Venera/Mars (ili Sa = Ve/Ma)

To znači da je Saturn na poluzbroju Venere i Marsa. Pri tome nam nije bitno točno o kojem se aspektu radi (kvadrat opozicija, polukvadrat...)

Ako uzmemo samo 10 planeta i 2 ugla (Ac, Mc) dobivamo 78 parova planeta tj. 78 poluzbrojeva. Naravno nema svaki par i neki planet na poluzbroju, ali moramo izračunati svih 78 da bi to ustanovili. To je razlog da se ova tehnika relativno malo koristila. Tek s razvojem računara ispis poluzbrojeva postaje lako dostupan pa je sve više astrologa počelo koristiti ovu tehniku. Danas gotovo da nema ozbiljnijeg astrologa koji bar ne baci pogled na ispise poluzbrojeva.

No čovjek ne mora biti ekspert za kozmobiologiju da bi koristio poluzbrojeve, niti je nužno raditi kompletnu analizu poluzbrojeva i njihovih grana. Ja sam primjetio kako postoje neki poluzbrojevi koji su mi korisniji od drugih. Obično su to poluzbrojevi komplementarnih parova planeta poput Venere/Marsa, ili Urana/Neptuna, Marsa/Saturna i sl. Ili pak poluzbrojevi sličnih planeta poput Mj/Ve, Su/Ma, Ma/Pl... Tada planet na poluzbroju djeluje kao svojevrsno razrješenje ili izlaz iz polarnosti koju nosi par u poluzbroju, ili opisuje način na koji par sličnih kvaliteta funkcionira ili se izražava.

No, prije svih mi je interesantan poluzbroj Sunca i Mjeseca. Ne moram ponavljati važnost analize Sunca i Mjeseca u analizi horoskopa, pa onda i njihov poluzbroj mora biti nekako važniji. Pokazalo se da ukoliko postoji planet na poluzbroju svjetala tada taj planet djeluje kao poveznica ili razrješenje polarnosti svjetala. Odnosno, on opisuje način na koji se mogu povezati ta dva centra naše osobnosti. To se najbolje vidi ako su Sunce i Mesec u znakovima koji nisu kompatibilni poput voda-zrak, ili vatra-voda i sl. Također ćemo iz poluzbroja vidjeti način na koji se izražava polarnost muško/žensko, pa će reći nešto i o tipu odnosa, veza ili braka (tu pomaže i poluzbroj Ve/Ma).

Recimo Uran na poluzbroju Sunca i Mjeseca kod ljudi će stvarati potrebu za slobodom, individualnošću ili čak ekscentričnošću, pa će aktivnosti, čak i posao, koji ima te kvalitete biti naglašeno prisutni u životu osobe. Često se vide i neobični ili liberalni ljubavni odnosi. Neptun će biti sklon da čovjeka odvede prema možda umjetnosti, mistici, ili pak pukom bijegu od stvarnosti na ovaj ili onaj način. Ili će davati intenzivna stanja zaljubljenosti, izvan dodira sa stvarnošću. Saturn na tom poluzbroju će biti konvencionalan, ambiciozan, praktičan čak bez obzira na znakove Sunca i Mjeseca. U svemu tražimo red i organizaciju ili pak kontrolu – čak i u vezama ili braku. Jupiter će osobi davati dimenziju optimizma, pozitivizma ili potrebu da promišlja i ima stav o svemu. Ljubavni odnosi i veze su izvor radosti i pozitivizma. I tako dalje...

Ukratko kada se pojavi neki planet na poluzbroju Sunca i Mjeseca tada ste sigurni kako trebate više pažnje posvetiti tom planetu i da će on biti važan čimbenik u analizi karte. Sam poluzbroj će reagirati i na tranzite i lukove čak i kada nema planeta na poluzbroju – dakle poput neke osjetljive točke u horoskopu

Recimo, pisao sam o Amy Winehouse (Amy Winehouse i Mjesec izvan granica) koja ima Neptuna na Sun/Mje. Doduše kod nje je već Neptun naglašen konjunkcijom s Mjesecom (iako preko granice znaka) i kvadratom na Sunce, no poluzbrojem je još pojačana ta tema muzike, alkohola, droga i potreba za bijegom od stvarnosti. Sličnog Neptuna na tom poluzbroju vidimo i kod Jimi Hendrixa sa aličnim motivima. Na drugi način ga nalazimo kod I.Kanta, glavnog predstavnika klasičnog njemačkog idealizma koji je uveo pojam transcedentalnosti u filozofiju; ili K. Marxa kao materijalističkog idealista (koji ima Mjesec i Sunce u Biku - pa odatle "materijalistički")

Ukratko, bacite pogled bar na ovaj poluzbroj Su/Mj – dobiti ćete dodatne informacije o osobi ili bar čimbenik koji će analizu usmjeriti na neki planet a koji uobičajenim metodama možda i ne djeluje toliko važno.

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries