U2egipt

U "općim temama" pisati ću o raznim temama koje nisu nužno stručne u astrološkom smislu, pa za njihovo čitanje i nije potrebno astrološko predznanje.  Uglavnom se bavim raznim fenomenima vezanim uz čovjeka, ljudsku psihu i ponašanje, ali se bavim i astrologijom u općenitijem smislu.

syB15Mala lamentacija o ljudima koji sebe opisuju drugačijima, ili kako pjesma kaže "totalno drukčiji od drugih". Što to znači? I kakve veze ima s Uranom, Neptunom i Plutonom... I što je sloboda za kojom svi težimo...

syB09Možemo li neku osobu svesti na niz karakternih crta ili osobina i tretirati te osobine kao nešto stabilno, fiksno i konzistentno kroz nečiji život. Izgleda da to stalno radimo, ne samo mi astrolozi, već i ljudi u svakodnevnom životu.

sy10w40Jeste li razmišljali kako bi izgledao naš svijet da se sutra probudimo u svijetu gdje je astrologija opće prihvaćena i priznata disciplina. Kako bi funkcioniralo društvo, ekonomija, medicina...

syB27Mnogo se ovih dana priča o izolaciji u kojoj živimo i kako se nositi s njome, pa eto malo mojih razmišljanja o tome. Mogao bih reći kako ja na neki način tako živim već godinama pa mi ovo nije novo iskustvo...

syB23Od samih početaka interneta mi je bila fascinantna (i zabrinjavajuća) pojava i širenje najčudnijih i najnevjerojatnijih informacija brzinom munje. Nema šta se ne može naći na internetu i društvenim mrežama. Pogotovo ovih dana...

syB14Danas se mnogo govori o pozitivnom stavu prema svemu kao ključnoj stvari u poboljšanju kvalitete života. To je posebno naglašeno u raznim oblicima literature o samopomoći, a i mnogi astrolozi promoviraju takav pristup. No da li je "ružičasti" pogled na život uvijek dobar i koristan u našim životima?

syB01Simbolička supstitucija je jedan oblik strukturiranja životnih iskustava ili usklađivanja nečijeg života sa kozmičkim čimbenicima, tj. horoskopom. I to je jedan od načina na koji astrologija može biti korisna čovjeku.

syB15Astrologija pruža mogućnost strukturiranja životnih iskustava koja nisu na prvi pogled povezana. Na taj način možemo dobiti novu perspektivu na vlastiti život i doći do novih spoznaja.

syB22U nastavku razmišljanja o pristupima analizi natalne karte bavim se temom korisnosti astrologije tj. načinima pristupa osobi i horoskopu kako bi konzultacije bile korisne osobi. Prvo pitanje jest da li uobičajen pristup u kojem astrolog samo priča i daje gotove savjete može biti koristan osobi.

syB11Na posljednjim Danima astrologije sam održao predavanje u kojem sam se bavio pristupom analizi horoskopa i korisnosti astrološke analize, pa sam odlučio to uobličiti u tekst (tj. seriju tekstova) u kojima malo detaljnije raspravljam o tim pitanjima. U prvom dijelu se bavim upravo pitanjima pristupa analizi natalne karte.

syB07Psihoanaliza zapravo nikada i nije dublje zaživjela među astrolozima (za razliku od Junga i psihosinteze koji su prilično česti). No možda je to još jedno područje koje zaslužuje revalorizaciju, posebice ako joj pristupimo iz vizure J. Lacana koji kao da tek danas daje novi život psihoanalizi usprkos svim kritikama i napadima.

syB16Pitanje kontrole je jedno od najčešćih motiva s kojim se srećem u svom radu s ljudima. Živimo u svijetu u kojem je gotovo ideal "imati kontrolu nad svojim životom", no da li je kontrola uvijek dobra stvar? Treba li povremeno otpustiti kontrolu? Ovih dana smo gledali puno nogometnih stvari van kontrole, a sad možemo gledati povratak u stvarnost...

syB09Prije nekog vremena napisao sam blog pod nazivom Biti drugačiji... pa sam se odlučio proanalizirati pojam "istosti". "Biti isti" nije fraza koju koristimo u svakodnevnom životu kao frazu, ali nas vodi u zanimljivu polarnost spram ideje "biti drugačiji"...

syB23Zima još nije ni počela pa sam se odlučio osvrnuti na par knjiga koje su se relativno nedavno pojavile u prijevodima. Nisu izravno vezane za astrologiju, ali u renesansnom hermetizmu kojim se bave nalazimo puno filozofske i druge podloge čak i za suvremenu astrologiju.

syB17Kakve su koristi od pojedinačne analize nekog događaja? Možemo li uopće govoriti o pojedinačnim događajima ili o serijama događaja koje sačinjavaju cjelinu? Koliko često analiziramo nečiji čitav život, a ne samo poneki izdvojeni događaj iz života?

syB16Ova je jesen čak i burnija no što sam očekivao, pa sam se odlučio osvrnuti na tu priču o referendumu i ostalim aktualnim događajima zbog kojih mi povremeno prostruje ledeni žmarci...

sy03Aw60U današnjoj astrologiji je ideal naći što točnije aspekte u smislu prognoza - mi se veselimo kada nađemo neki događaj koji se desio točno za nekog tranzita. No koliko se često tako nešto događa? Da li nam preciznost izračuna zaista povećava razumijevanje astrologije i čovjeka?

syB12Primijetili ste već da volim pisati o raznim fenomenima koji možda i nisu striktno vezani uz astrologiju. A opet mi se takve teme čine ključne za astrologiju i razumijevanje astrologije. Stoga, da li je astrologija samo praktično umijeće...? Ili nam je potrebna i teorija ili filozofija astrologije? Da li itko razmišlja o društvenim posljedicama ili daljnjem razvoju astrologije?

syC02w60Kada se nešto dogodi (neki specifični događaj) mi astrolozi volimo pogledati tranzite, progresije i dr., te pokušati "objasniti" događaj. No imaju li događaji sami po sebi smisao (astrološki ili bilo kakav drugi) ili smisao nastaje u osobi kojoj se nešto događa?

sy02Bw60Prošli su blagdani, preživjeli smo smak svijeta i možda nakon praznika osjećamo i malo krivnje - jer smo se prejeli, prepili, ulijenili... Pa eto malih lamentacija o pojmu krivnje...

sy07w40bOvih dana pada godinu dana otkako sam postavio ove web stranice pod nazivom Apotelesma. Možda je to trenutak da malo objasnim svoje planove, ciljeve i razloge zašto to radim.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries