U2egipt

sy24w40JUNedavno sam ponovo preslušavao neke friške materijale Roberta Schmidta iz SAD-a, pa pomislih kako bi bilo zgodno napisati koju o Projectu Hindsight koji je možda manje poznat u ovim krajevima.

Project Hindsight je možda ključni projekt koji je pokrenuo interes astrologa za njenu ranu povijest, dakle početke helenističke astrologije. Helenistička astrologija jest u temelju naše današnje astrologije usprkos tome što se većina tehnika izgubilo – ono što se sačuvalo je uglavnom Ptolemejska astrologija koja zapravo dosta odskače od uobičajene astrologije tog doba.

Osobno sam imao sreće biti u kontaktu s Projectom Hindsight od njegovih samih početaka ranih devedesetih. Tada sam na Švicarskom World Astrology Kongressu upoznao R. Handa i preko njega saznao za Project Hindsight kada je još bio u planovima. Početna ideja projekta bila je da se krene sistematski prevoditi astrološke tekstove sa grčkog i latinskog (a u perspektivi i sa heberejskog i arapskog). Dok je u astrološkom svijetu još i bilo nekoliko astrologa koji su se bavili srednjovjekovnom astrologijom (na latinskom) u to doba ne znam za nikoga tko je znao grčki i poznavao astrološku tradiciju na grčkom. Ono što me šokiralo jest činjenica da zapravo 90% grčkih tekstova helenističke astrologije uopće nije prevedeno na suvremene jezike. To je šokantno zato što se onda zapitate šta zapravo znamo o toj astrologiji. I one rijetke knjige o ranijoj povijesti astrologiji su isto tako prilično nepouzdane (što se u kasnijim godina potvrdilo takvim), ili u najmanju ruku manjkave jer nisu uzimale u obzir zapravo većinu najstarijih tekstova.

U počecima su u projektu bila 3 Roberta ili Boba (pa smo se u šali zvali bobittes): R. Schmidt je prevodio sa grčkog, R. Zoller sa latinskog i R. Hand kao promotor i urednik. Schmidtova žena Ellen Black je bila organizator svega ostalog. Budući da je Hindsight funkcionirao isključivo od vlastitih sredstava ideja je bila da se svaki mjesec izdaje po jedna mala knjižica prijevoda, nešto kao radni prijevodi, po sistemu pretplate. A onda, kada bi se sve dovršilo, išlo bi se na konačno izdavanje kritičkih izdanja s komentarima. Na taj način je prvih godina izdano pedesetak knjižica. Nažalost, Zoller je napustio projekt nakon 2 godine, a još koju godinu kasnije i Hand. Tih prvih godina su se održale i 3 konferencije posvećene starim tekstovima i to su bile možda najluđe konferencije na kojima sam bio... Tada je vladao ogromni entuzijazam za ideju projekta pa su svi bili nekako "nabrijani" i željni rasprava koje smo vodili do dugo u noć (uz kakvo pivce ili štogod, naravno...).

Vrlo rano su se u materijalima počele otkrivati tehnike koje su potpuno izgubljene u povijesnim prijenosima, a Schmidt je od samih početak počeo uočavati u tekstovima puno dublju filozofsku dimenziju koja nije toliko očigledna na prvo čitanje. Većina tekstova je u lošem stanju, često su sačuvani samo fragmenti ili prijepisi iz druge ili treće ruke, pa je čitav proces vrlo mukotrpni rad koji zahtjeva mnogo opreza i strpljenja. Zbog te fragmentacije bilo je teško prepoznati sustav koji se krije u pozadini i tek detaljnim uspoređivanjem tekstova i fragmenata počeli su se pojavljivati obrisi tog izvornog sustava astrologije.

Krajem devedesetih, ili mogli bi reći sa 2000-om godinom, Schmidt je bio uvjeren kako helenistička astrologija jest sustav astroloških znanja sa konkretnom filozofskom ili teoretskom pozadinom. Ta se pozadina veoma rano počela gubiti u povijesnim prijenosima, pa je Schmidt odlučio svu energiju posvetiti rekonstrukciji tog najranijeg sustava astrologije kojeg zove System of Hermes (budući da se jedan od tih najranijih astrologa zvao Hermes – naravno, ovdje ne govorimo o bogu Hermesu). No to je, pokazalo se, bio veoma dug i mukotrpan put, koji zapravo još nije sasvim dovršen.

Osobno sam bio na dvije od 3 njihove rane konferencije posvećen helenističkoj astrologiji, a zatim i na mnogim radionicama R. Schmidta, da bi me 2001. pozvali da dođem raditi na projektu - tako da sam se 2002. otputio u SAD i proveo par godina radeći na projektu. U tom smislu mogu reći da sam dobro upoznat s problematikom rada na rekonstrukciji te astrologije. Treba imati na umu da je projekt samofinanciran i nema nikakvih dotacija, te je u biti rezultat rada Roberta Schmidta i tek povremeno malog broja suradnika (poput moje malenkosti). Boraveći u Cumberlandu svjedočio sam i učestvovao takvom radu – pokušavajući objasniti, naprimjer neke primjene aspekata, mjesecima bi proučavali svaku moguću varijantu teksta, tražili srodne pojmove u filozofskoj i drugoj literaturi, isprobavali razne hipoteze... Meni je to bilo najzanimljivije doba u mom bavljenju astrologiji – kada komadić po komadić sastavljaš sliku te davne i zaboravljene astrologije i filozofije. Ponekad je znalo biti i veoma frustrirajuće: čini ti se da si skoro sve razjasnio, ali visi neka sitnica koja ti narušava svu logiku objašnjenja, a ti ne možeš biti siguran ni da li je to zbog greške u prijepisu, krivom shvaćanju ranije tradicije, ili je tvoja pretpostavka naprosto kriva. Ili situacije kada već imaš viziju stvari, ali ti nedostaje poneki argument kako bi bio siguran da si u pravu. U tom je smislu Robert nevjerojatno pedantan i uporan (Jarac je...) i ne pristaje ni na kakve kompromise dok nije siguran da ima čvrstu argumentaciju, te da je provjerio sve moguće vidove ili varijante problema. No zbog toga se i ta rekonstrukcija jako odužila...

No isto tako znam kako je R. Schmidt čovjek koji zadnjih petnaestak godina ne radi ništa drugo već se bavi tim starim tekstovima na grčkom jeziku tako da možete biti sigurni da iza svake njegove tvrdnje stoje godine promišljanja, istraživanja svake moguće interpretacije, usporedbe sa svim sačuvanim tekstovima. S druge strane pojavljuju se neki autoriteti koji ne znaju ni grčki, pa samim time nisu ni upoznati s većinom drevnih tekstova (koji nisu ni prevedeni), a koji ipak iznose razne hipoteze o helenističkoj astrologiji – kako zaboga možeš iznositi neke tvrdnje ako nemaš uvid čak ni u sve izvorne tekstove. A nažalost, većina suvremenih tekstova i knjiga na tu temu pati od istog problema: nijedna zapravo ne uzima u obzir sve ili većinu sačuvanih tekstova, a često su pisane od ljudi koji zapravo nisu ni astrolozi, pa samim time ne razumiju u potpunosti materiju u njenom stručnom smislu. U tom smislu je Schmidtov rad neizmjerno važan jer je još uvijek jedini autoritet koji je zaista proučio sve sačuvane tekstove na grčkom, za koje mnogi ne znaju ni da postoje.

Project je sada već ušao i u praktičnu fazu. Većina osnovnih tehnika jest upotrebljiva za praktični rad i mogli bi reći da je u fazi "beta testinga". I sam ih sve više primjenjujem u svakodnevnoj praksi. Schmidt je otkrio i neke stvari koje su iznimno zanimljive i u kontekstu povijesti ili povijesti filozofije, poput veze platonizma i rane astrologije. Ove su godine započeli i sa Tečajem helenističke astrologije (Basic Course) koji je zapravo uvertira u skorašnje objavljivanje "System of Hermes" astrologije. I to nije samo još jedan tečaj astrologije, to je puno više – to je tečaj o drugačijem načinu razmišljanja ne samo o astrologiji, već i o svemu... Budući da Schmidt ne piše lako (ili olako) većina njegovih materijala dostupna je u audio zapisima, što seminara, što tečaja. Od pisanih materijala postoje uglavnom prijevodi sa komentarima iz rane faze PH koji mislim da više ni nisu u prodaji jer pripremaju nova dorađena izdanja tih prijevoda. Zasada najvažnije je djelo konačno je izašlo 2009-e: "Definitions and Foundations - Tha Astrological Record of Early Sages Vol.2". To je sjajna studija najranijih definicija astroloških pojmova koje se pripisuju Antiohu i sačuvana su kao šture definicije i kod Porfirija, Retorija, Serapia, Trasila. Sami prijevodi su veoma kratki, ali Schmidt tu daje opsežne komentare tih definicija i usporedbe sa raznim izvorima, tako da je knjiga obavezno štivo za svakog koga zanima drevna astrologija.

Web im nije posebno ažuran, ali možete naći informacije o izdanjima ili seminarima: www. projecthindsight.com

 

Među tekstovima koje objavljujem imam i rubriku helenistička astrologija gdje povremeno objavljujem svoje male studije tragom onoga što radi Schmidt, tako da možete dobiti uvid u to kako izgleda ta rana astrologija. A o helenističkoj astrologiji u jednom od slijedećih blogića...

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries